Πληθωρισμός Μαΐου: Βραδύτερη άνοδος κατά 2,4% - Νέες ανατιμήσεις 56,8% στο ελαιόλαδο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Μαΐου: Βραδύτερη άνοδος κατά 2,4% - Νέες ανατιμήσεις 56,8% στο ελαιόλαδο
Κλειδί για τη συνέχεια ο κλάδος ενέργειας. Πιέσεις που εντείνονται σε τουριστικό πακέτο και μεταφορές. 

Με βραδύτερο ρυθμό ανόδου κατά 2,4% τον Μάιο έναντι 3,1% τον Απρίλιο «έτρεξε» ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η επιβράδυνση στην αύξηση τιμών είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη που επίσης αυξήθηκε κατά 2,4%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έναντι ανόδου 2,3% στις πρώτες μετρήσεις.

Η άνοδος τιμών στα τρόφιμα τον Μάρτιο επιβράδυνε επίσης με ανατιμήσεις κατά 3,1%, ενώ υψηλότερες του μέσου δείκτη είναι οι αυξήσεις τιμών σε ένδυση και υπόδηση (6,4%), μεταφορές, αλλά και στον κλάδο Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια (5%). Τεράστια ήταν η αύξηση τιμών (κατά 56,8%) στο ελαιόλαδο, αλλά και κατά 12,5% στα ψάρια, με υψηλές ανατιμήσεις κατά 7,7% στα νερά, αναψυκτικά και χυμοί και κατά 14% στα ασφάλιστρα υγείας. Στο πακέτο διακοπών η άνοδος ήταν 10,9%, καύσιμα και λιπαντικά ενισχύθηκαν κατά 5,3% και η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο σημείωσε άνοδο κατά 7,7%.

Την αύξηση στους παραπάνω κλάδους αντιστάθμισε η μείωση κατά 11,6% στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού (κατά 13,8%), η οποία όμως μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί στα στοιχεία του Ιουνίου αλλά και στη συνέχεια. Μείωση τιμών κατεγράφη και σε τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός «χάνει» στροφές αλλά και πως το βάρος περνά από τα τρόφιμα (στα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν εστίες υψηλών ανατιμήσεων), σε άλλα είδη και κυρίως στις μεταφορές και στις υπηρεσίες, με μεγάλο άγνωστο «Χ» τις ενεργειακές τιμές.

Σύγκριση Μαΐου 2024 με Μάιο 2023

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

• 1,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα). • 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 4,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 2,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• 5,0% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.

• 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 1,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: δημοτικά τέλη, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.

• 1,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

H ΕΛΣΤΑΤ για τις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει πως το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο 2024 διαμορφώθηκε σε 1,8% (αύξηση ένα και οκτώ δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την ανάπτυξη – Τα στοιχήματα του 2024 και τα «ανοιχτά μέτωπα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider