Καθησυχαστική η ΕΚΤ για το μαζικό ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα στην Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθησυχαστική η ΕΚΤ για το μαζικό ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα στην Γαλλία
«Μια νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανησυχίες την αγορά σχετικά με τη δημοσιονομική απειθαρχία και την επερχόμενη -σχεδόν αναπόφευκτη- αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της HSBC Holdings για την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην γαλλική αγορά μετοχών και ομολόγων μετά τα ισχυρά ποσοστά που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κήρυξε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Το sell off στην αγορά οδήγησε το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που είχε καταγραφεί ιστορικά, ενώ εξαφάνισε και 200 δισ. δολάρια από την αξία των μετοχών της χώρας. Ωστόσο, παράγοντες της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη νομισματικής πολιτικής παραμένουν ψύχραιμοι.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για χρήση εργαλείων έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κρίσης. Υπενθυμίζεται πως προχτές, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 3,338%, προτού «μαζέψει» ελαφρώς στο 3,25%. Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, από τα πιο ρευστοποιήσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους και παραδοσιακά θεωρούνται το δεύτερο πιο ασφαλές ενεργητικό της περιοχής μετά τα γερμανικά.

Η αστάθεια δείχνει αλλαγή της αντίληψης κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Άνταμ Κουρπιέλ. Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, εκτιμά ο Κασπάρ Χένς, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκλόνισε τους επενδυτές την Κυριακή προκηρύσσοντας εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν - η οποία στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πολιτικές όπως η μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης - έχει σημαντικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου.

«Μια νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανησυχίες την αγορά σχετικά με τη δημοσιονομική απειθαρχία και την επερχόμενη -σχεδόν αναπόφευκτη- αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισημαίνει ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της HSBC Holdings για την Ευρώπη.

Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα υποβάθμισε το πιστωτικό σκορ της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2027. Η Moody's ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους στα σχέδια κάλυψης των «τρυπών» στον προϋπολογισμό.

Οι γαλλικές μετοχές χτυπήθηκαν επίσης, με τον δείκτη CAC 40 να διολισθαίνει κατά 2%, βαδίζοντας ολοταχώς προς τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι τράπεζες της Γαλλίας βίωσαν ακόμη ισχυρές απώλειες με τη Societe Generale να κατρακυλά κατά 12% και την BNP Paribas να επιδίδεται σε sell off 10% την εβδομάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η χώρα θα βυθιστεί σε μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη που πυροδότησε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια η Λιζ Τρας, εάν η Λεπέν κερδίσει και θέσει σε ισχύ το οικονομικό της πρόγραμμα. «Μια κρίση χρέους είναι πιθανή στη Γαλλία, ένα σενάριο Λιζ Τρας είναι πολύ υπαρκτό» εκτίμησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bernstein: Η MicroStrategy ετοιμάζει τη μεγαλύτερη εταιρεία Bitcoin στον κόσμο - Η τιμή του θα φτάσει τα 200.000 δολάρια έως το 2025

Κάζακς (ΕΚΤ): Aρκετά εύστοχες οι εκτιμήσεις της αγοράς για νέες μειώσεις επιτοκίων

Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street - Δεν κράτησε η δυναμική

gazzetta
gazzetta reader insider insider