ESM για Ελλάδα: Παραμείνετε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σύνεση – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7% το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM για Ελλάδα: Παραμείνετε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σύνεση – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7% το 2024
Σημαντικό ορόσημο η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα σημειώνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2023. Χαμηλό επίπεδο κινδύνου βραχυπρόθεσμα, αλλά παραμένουν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χώρα μας στην ετήσια έκθεση για το 2023 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ESM εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου και θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο σύνολο της χρονιάς στο 2,7%. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι οριακά πιο αισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν που περιμένει ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 2,8% για τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα διατηρεί τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των υποχρεώσεων της στον ESM/ESF κατά τους επόμενους 12 μήνες και το κεφαλαιακό απόθεμά (cash buffer) αναμένεται να παραμείνει υψηλό», σημειώνεται ακόμη στο κεφάλαιο του ΕSM για τη χώρα μας.

Η ανάλυση του ESM υποδεικνύει χαμηλό επίπεδο κινδύνου για αναταραχές στη σχέση της Ελλάδας με τις αγορές βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο η χώρα μας αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα και την ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της. «Αυτό προκύπτει από το υψηλό εξωτερικό δημόσιο χρέος, τα μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και διάφορες ευπάθειες του τραπεζικού κλάδου», σημειώνεται σχετικά.

Ορόσημο η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

«Η Ελλάδα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο όταν όλοι εκτός ενός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης επανέφεραν το κρατικό της ομόλογο στην επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ουσιαστικά τοποθετώντας οριστικά στο παρελθόν την μακρά κληρονομιά της κρίσης του δημόσιου χρέους», σημειώνεται ακόμη στο κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Μάλιστα όπως σημειώνεται από το 2014 έως και σήμερα η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί συνολικά 23 φορές από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης και ακολουθούν η Κύπρος με 19 αναβαθμίσεις, η Ιρλανδία με 15, η Πορτογαλία με 12 και η Ισπανία με 8.

Την επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα χαιρετίζει και ο γενικός διευθυντής του ESM, Pierre Gramegna. «Από τη σκοπιά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ήταν ικανοποιητικό να βλέπουμε δύο δικαιούχους χώρες –την Ελλάδα και την Κύπρο– να αποκαθίστανται σε επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Αυτές οι αναβαθμίσεις χρησιμεύουν ως απόδειξη για τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις φιλόδοξες, αν και μερικές φορές επώδυνες, μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων στον εισαγωγικό του χαιρετισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

Χατζηδάκης: Το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Masdar απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας

Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ σε ταξί και καφέ «στο χέρι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider