Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Καλύτερη της Ευρωζώνης ανάπτυξη, στο 2,3% φέτος – Απαιτείται δημοσιονομική επαγρύπνηση, οι κίνδυνοι για το '24-'25

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Καλύτερη της Ευρωζώνης ανάπτυξη, στο 2,3% φέτος – Απαιτείται δημοσιονομική επαγρύπνηση, οι κίνδυνοι για το '24-'25
«Απαιτείται δημοσιονομική επαγρύπνηση για όλα τα επόμενα έτη» προειδοποιεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που εκτιμά πως θα έχουμε ανάπτυξη 2,3% το 2024 και καλεί για «δημοσιονομική επαγρύπνηση» τα επόμενα έτη.

Ειδικότερα, φέτος αναμένεται πως η συνέχιση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού θα επηρεάσουν θετικά την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, αν και η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς από πέρσι. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και ο τουριστικός τομέας που προβλέπεται ότι θα διατηρήσει την αναπτυξιακή του πορεία.

Έτσι, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι φέτος 2,3%, ελαφρώς πιο συντηρητική δηλαδή από την πρόβλεψη του ΥΠΕΘΟ όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2,5%). Ελαφρώς πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από το ΥΠΕΘΟ παρουσιάζει η ΤτΕ εκτιμώντας ότι η μεγέθυνση θα είναι 2,2%. Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις (Μάιος 2024) του ΟΟΣΑ προβλέπουν μεγέθυνση της τάξης του 2,0%, ενώ οι εκτιμήσεις του Μαΐου της ΕΤΑκΑ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπουν μεγέθυνση 2,3%. Λιγότερο αισιόδοξο το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα έχει μεγέθυνση 2,0% κατά το 2024.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2024 υπόκεινται σε αβεβαιότητες με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. «Παρά την αποκλιμάκωση, ο πληθωρισμός ειδών διατροφής και υπηρεσιών εξακολουθεί να συνιστά έναν παράγοντα αβεβαιότητας με απαραίτητη την ενίσχυση στις πολιτικές αντιμετώπισης του», σημειώνεται.

Επιπλέον, όπως τονίζεται για την επιτυχή υλοποίησης της πρόβλεψης για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,5% είναι κομβικής σημασίας η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Δημοσιονομική επαγρύπνηση

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της ΕΕ για το 2023 και αναμένεται συνέχιση της ανάπτυξης και για το 2024, όμως «απαιτείται δημοσιονομική επαγρύπνηση για όλα τα επόμενα έτη».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων εφεξής, που περιγράφεται στο νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, είναι αναγκαία τόσο λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς, όσο και λόγω των υποχρεώσεων της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων των Μνημονίων, ειδικά από το 2026 και μετά.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2024 στο Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ και αντίστοιχη βελτίωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 3% το 2024 – Οι 10 προτάσεις πολιτικής

ΚΕΠΕ: Στο 1,9% το ΑΕΠ το 2024 - Οι προκλήσεις και αβεβαιότητες από το διεθνές περιβάλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider