Θεοδωρικάκος: Οι μειώσεις ΦΠΑ αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: Οι μειώσεις ΦΠΑ αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών
Οι μειώσεις ΦΠΑ που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν οδηγούν σε μειώσεις τιμών αλλά σε αύξηση των κερδών των εταιρειών σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι μειώσεις ΦΠΑ που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν οδηγούν σε μειώσεις τιμών αλλά σε αύξηση των κερδών των εταιρειών σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του, με την οποία αυξάνονται τα πρόστιμα για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.

«Δείτε την έκθεση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, βάσει της οποίας οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν οδηγούν σε μείωση των τιμών, από την οποία να επωφεληθεί ο καταναλωτής, αλλά αυξάνουν στην πραγματικότητα τα κέρδη των εταιρειών και των επιχειρηματιών σε βάρος του ίδιου του πολίτη», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε σχετική προτροπή προς την κυβέρνηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Παππά, ο οποίος ρώτησε επίσης τον υπουργό εάν σκέφτεται, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να είναι σε συνάρτηση με τον τζίρο των εταιρειών.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ισπανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, που ξεκίνησε αυτή η πολιτική έως σήμερα, είναι μεγαλύτερη η αύξηση του πληθωρισμού εκεί, από τη δική μας αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία του, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η σοβαρή αυστηροποίηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τη νομιμότητα, είναι μέτρα που συνεχίζουν τις μεγάλες παρεμβάσεις που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η τροπολογία Θεοδωρικάκου, περιλαμβάνεται ο πενταπλασιασμός του ανωτάτου ορίου προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν (από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ) και ο τριπλασιασμός του ανωτάτου ορίου προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση (από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ).

Αναμένω από την αντιπολίτευση να συμφωνήσει ότι, όταν κάποιοι παραβιάζουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει όλοι μέσα στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει οι ποινές να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα για να είναι αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την σκοπιμότητα τους, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σχετικά, δε, με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, είπε ότι αποτελείται από ένα τρίπτυχο, το οποίο περιλαμβάνει:

(1) τον ενημερωμένο πολίτη, ο οποίος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει δύναμη,

(2) την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των ανεξάρτητων αρχών όπως αυτή του Συνηγόρου του Καταναλωτή: «Θα στηρίξουμε, και με θεσμική παρέμβαση, για οτιδήποτε μας ζητηθεί από αυτούς τους θεσμούς, και με υποδομές και με προσωπικό, διότι πιστεύουμε στον ρόλο τους» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε: «Θα επιμείνω στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου το κράτος, όχι μόνο εδώ στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις περιφέρειες, που πρέπει να ανασυγκροτηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου από τις σχετικές διευθύνσεις των περιφερειών, να κάνουν τη δουλειά τους».

(3) την υγιή επιχειρηματικότητα, που πρέπει να δείξει πραγματικά υπεύθυνη στάση σε αυτή την περίοδο, στάση κοινωνικής ευθύνης, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για αποκλιμάκωση των τιμών.

Αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή θα συνεχίσουμε να κάνουμε με επίμονο τρόπο, με ενίσχυση των ελέγχων, με καθημερινή εικόνα για το τι συμβαίνει, δεσμευμένοι ότι ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών, και ότι αποκλιμακώνονται σταδιακά σε κάθε περίπτωση οι τιμές, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Μετατίθενται οι ημερομηνίες για απόσυρση/αντικατάσταση ταμειακών και διασύνδεση ERP με POS

Καφές: «Πικρός» στο τραπέζι, πιο «γλυκός» στο χέρι – Aυξήσεις 11% στο σερβιριζόμενο καφέ λόγω  ΦΠΑ 24%

gazzetta
gazzetta reader insider insider