ΥΠΑΑΤ: 6η πρόσκληση για το μέτρο απονιτροποίησης, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΑΑΤ: 6η πρόσκληση για το μέτρο απονιτροποίησης, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ
Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της 6ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024- 2025.

Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της 6ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024- 2025.

Η δράση έχει διάρκεια δύο ετών και στόχος της είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Οι αιτήσεις ένταξης θα γίνονται δεκτές έως και τις 20 Ιουλίου αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/ . Σημειώνεται ότι οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν στις 28 Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν στις 27 Δεκεμβρίου 2025.

Η εν λόγω πρόσκληση αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής - Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.

Οι γεωργοί των παραπάνω περιοχών με αγροτεμάχια που έλαβαν τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη διετία 2024-2025 δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και να ενταχθούν στη παρούσα Πρόσκληση.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανά εκτάριο ενταγμένης έκτασης, προκειμένου να αποζημιώσει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν και οι οποίες αντιστοιχούν σε τρεις κατηγορίες πρακτικών (ειδικές δεσμεύσεις), οι οποίες εφαρμόζονται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια:

- Ειδική Δέσμευση Α, για αροτραίες καλλιέργειες: θέση σε αγρανάπαυση του 30% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης

- Ειδική Δέσμευση Β, για αροτραίες καλλιέργειες: εφαρμογή ξηρικής αμειψισποράς στο 30% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης και μέχρι 90%

-Δέσμευση Γ, για δενδρώδεις καλλιέργειες εφαρμογή χλωράς λίπανσης, στον υποόροφο των δενδρώνων, στο 20% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει «Ο Νοών νοείτω» που είπε ο κ Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ;

Τι μπλοκάρει τη συναίνεση για το μέλλον της Γεωργίας

Ο κόσμος αντιμέτωπος με «Πολέμους Τροφίμων»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider