Κοστέλο: Θετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας - Τεράστιο το potential

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοστέλο: Θετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας - Τεράστιο το potential
Tο θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία, που πέρασε από τον αγώνα για επιβίωση σε μεταρρυθμίσεις για την πλήρη αναβάθμισή της, επιβεβαίωσε ο κ. Κοστέλο.

Tο θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία, που πέρασε από τον αγώνα για επιβίωση σε μεταρρυθμίσεις για την πλήρη αναβάθμισή της, επιβεβαίωσαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο Martin Bijsterbosch, επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ο Colin Ellis, στρατηγικός αναλυτής αγορών της Moody’s Investors Service και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας σε πάνελ, στο πλαίσιο της 28ης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist» - 28th Annual Economist Government Roundtable.

Η ισχυρή δυναμική της Ελλάδας

Ειδικότερα, ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε πως επικρατεί αισιοδοξία για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της. Παρατηρήθηκε γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη από την ενεργειακή κρίση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας προβλέπεται να κινηθεί στην περιοχή του 2% ή και περισσότερο «σίγουρα σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Κάθε οικονομικός δείκτης, από τα δημοσιονομικά μέχρι την ανεργία και τις τράπεζες, δείχνουν προς την σωστή κατεύθυνση, διαπίστωσε, ενώ πρόσθεσε πως βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα που παραμένουν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και η Ελλάδα επηρεάζεται από μία σειρά προκλήσεων, όπως το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική κρίση, αλλά το potential της είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αποτελεί ένα «δομικό αγκάθι» ενώ και η εικόνα στην αγορά εργασίας εγείρει προβληματισμούς, με το χάσμα -ειδικά για τις γυναίκες- να είναι επουσιωδώς μεγαλύτερο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει. Ανακεφαλαιώνοντας, επανέλαβε πως η επίδοση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλές, το potential είναι τεράστιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Οι 3 προκλήσεις

Με τη σειρά του, ο κ. Bijsterbosch εξήρε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στην μείωση του χρέους ως αποτέλεσμα των δομικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί στην χώρα. Μάλιστα, επεσήμανε πως η Ελλάδα αξίζει συγχαρητήρια για την μεταστροφή της εικόνας της, ενώ εστίασε σε τρεις προκλήσεις: τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, τον τραπεζικό τομέα και το δημόσιο χρέος. Προσέθεσε ωστόσο ότι η διασφάλιση μεσοπρόθεσμα ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση. Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων καθώς μπορεί να τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες, παραμένουν ωστόσο εντός του συστήματος καθώς τα διακρατούν οι Servicers.

Παράθυρο για αναβάθμιση από Moody’s

Παράθυρο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's άνοιξε ο Colin Ellis. Χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις και αποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε μη επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Το μέλλον της οικονομίας

Τέλος, ο κ. Τσάκωνας επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από την Moody's. Γεγονός που αποτυπώθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος θέλησε να μιλήσει για το μέλλον και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση, το περιθώριο (spread) των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών, να συνεχιστεί η περαιτέρω απομείωση του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider