Τράπεζα του Ισραήλ: Σταθερά στο 4,5% τα επιτόκια για 4η συνεδρίαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα του Ισραήλ: Σταθερά στο 4,5% τα επιτόκια για 4η συνεδρίαση
Υπέδειξε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για όσο καιρό συνεχίσει να μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς που διατηρεί το risk premium και τον πληθωρισμό της χώρας σε υψηλά επίπεδα.

Σταθερά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα του Ισραήλ και υπέδειξε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για όσο καιρό συνεχίσει να μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς που διατηρεί το risk premium και τον πληθωρισμό της χώρας σε υψηλά επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα κράτησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 4,50%, σε μία κίνηση που δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές. Προηγουμένως, τον Ιανουάριο, είχε μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αφού ο πληθωρισμός υποχώρησε και η οικονομική ανάπτυξη τέθηκε σε παύση από τον πόλεμο. Ωστόσο, στις επόμενες συνεδριάσεις Φεβρουαρίου, Απριλίου και Μαΐου, διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης, ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Amir Yaron, δήλωσε ότι το risk premium του Ισραήλ και κυρίως το spread μεταξύ των αποδόσεων ισραηλινών και αμερικανικών ομολόγων, παραμένει υπερβολικά υψηλό για «χαλαρότερη» νομισματική πολιτική.

«Τη στιγμή που θα δούμε μείωση στην γεωπολιτική αβεβαιότητα και στον πληθωρισμό, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα» δήλωσε ο Yaron, αναφερόμενος σε μειώσεις των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός του Ισραήλ διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Μάιο, εντός του εύρους στόχου του 1-3%, αφού έφτασε το 2,5% τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider