Πληθωρισμός Ιουνίου: Περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,3% - Σε εστίαση και ξενοδοχεία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Ιουνίου: Περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,3% - Σε εστίαση και ξενοδοχεία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφοντας μια νέα μικρή επιβράδυνση για έναν ακόμη μήνα.

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφοντας μια νέα μικρή επιβράδυνση για έναν ακόμη μήνα. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου παρουσίασε αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Ο πληθωρισμός του Εναρμονισμένου Δείκτη διαμορφώθηκε, δηλαδή, λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Ιουνίου το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων περνάει από τα τρόφιμα σε άλλες κατηγορίες όπως οι υπηρεσίες και ειδικά η εστίαση και τα ξενοδοχεία, ενώ αυξήσεις τιμών είχαμε και στο φυσικό αέριο. Πάντως, και στα τρόφιμα, η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αν και βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα επιβράδυνση των ανατιμήσεων καταγράφεται στα τρόφιμα με τις τιμές να σημειώνουν ετήσια άνοδο 2,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Αυξήσεις τιμών τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν είχαμε στα κρέατα, τα νωπά ψάρια, το ελαιόλαδο, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τη ζάχαρη, το κακό και τα αναψυκτικά. Μείωση των τιμών είχαμε σε ψωμιά και δημητριακά, γαλακτοκομικά, βρώσιμα έλαια πλην ελαιόλαδου, νωπά φρούτα και πατάτες.

Υψηλότερες του γενικού πληθωρισμού ανατιμήσεις είχαμε στα «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» με ετήσια άνοδο τιμών 5,3% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία- καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Άνοδος των τιμών κατά 4,6% καταγράφεται στην «ένδυση-υπόδηση» και κατά 3,2% στην ομάδα «μεταφορές» λόγω κυρίως των αυξήσεων στα καινούργια αυτοκίνητα, και τα αεροπορικά εισιτήρια

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν το Ελαιόλαδο (+54,8%), η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (+19,7%), τα ασφάλιστρα υγείας (+14%), το φυσικό αέριο (+13,1%) και τα πακέτα διακοπών (+12,7%).

Από την άλλη τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψαν ο ηλεκτρισμός (-12,2%), τα άλλα βρώσιμα έλαια (-11%), τα νωπά φρούτα (-7,4%), ο εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-6,3%) και οι πατάτες (-5,7%).

Αυξήσεις σε ρούχα, μειώσεις σε είδη άμεσης κατανάλωσης

Σε σύγκριση με τον Μάιο 2024 ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,6% η οποία κατά βάση προήλθε από την αύξηση κατά 1,6% στην κατηγορία «ένδυση και υπόδηση» και κατά 1,1% των τιμών σε ειδή διατροφής. Από την άλλη τον προηγούμενο μήνα είχαμε μικρή μείωση κατά 0,4% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Στο τραπέζι δαπάνες και νέα μέτρα στήριξης – Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» και οι «κόφτες»

ΕΣΠΑ: Διπλή μάχη για τα κοινοτικά κονδύλια – Πάνω από 30 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2030   

Καταργείται το «τέλος χαρτοσήμου» σε 600 συναλλαγές – Τι αλλάζει με το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής»  

gazzetta
gazzetta reader insider insider