Société Générale: Η αναβάθμιση που έρχεται για την Ελλάδα και τα «καμπανάκια» για Γαλλία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Société Générale: Η αναβάθμιση που έρχεται για την Ελλάδα και τα «καμπανάκια» για Γαλλία
Προάγγελος θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τις συστημικές τράπεζες δια χειρός Moody's. Η αντίθετη πορεία για τη Γαλλία και το πρώτο «καμπανάκι» από Moody's. Τι θα κάνουν S&P - Fitch.

Προάγγελος θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δια χειρός Moody's.

Όντας ο οίκος που λειτουργεί αρκετά ετεροχρονισμένα έναντι των υπολοίπων, έχοντας ανεβάσει την ελληνική οικονομία από τα τέλη του 2020 (7 Νοεμβρίου) κατά δύο σκαλοπάτια, έναντι 3,5 από τη Standard & Poor's και τριών από τη Fitch μέχρι σήμερα, οι πιθανότητες να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου, ώστε να ευθυγραμμιστεί και με τους υπόλοιπους, αυξάνονται.

Προς αυτό το σενάριο κλίνει η Société Générale, επισημαίνοντας πως τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας υποστηρίζουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο.

Στα επόμενα ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου του 2024 με την Standard & Poor's, ο γαλλικός οίκος δεν αναμένει κάποια νέα θετική εξέλιξη, όπως πιθανότατα και από τη Fitch, αν και οι εκτιμήσεις των δύο για την πορεία του δημόσιου χρέους είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Το πρώτο «καμπανάκι» για Γαλλία από Moody's...

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γαλλικού οίκου, η Moody's είναι πιθανό να υποβαθμίσει τη γαλλική οικονομία από «Aa2» σε «Aa3» στις 25 Οκτωβρίου, στη βάση της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και της κυρίαρχης πολιτικής αβεβαιότητας. Η τελευταία αναθεώρηση από τη Moody's ήταν το Φεβρουάριο του 2020, όταν το «outlook» αναθεωρήθηκε από θετικό σε σταθερό λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη δημοσιονομικής δυναμικής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Société Générale, οι δημοσιονομικές μετρήσεις έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε, με ελάχιστες προοπτικές βελτίωσης.

«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε από τη Moody's να υποβαθμίσει τη Γαλλία κάτι που δεν έκανε τους προηγούμενους μήνες. Οι βουλευτικές εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την προοπτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η προσιτότητα του χρέους δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Επομένως, πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για μια υποβάθμιση. Καθώς η Moody's είναι πιθανό να ευθυγραμμίσει εκ νέου με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor's - Fitch, δεν αναμένουμε κάποια σημαντική επίδραση στα spreads», όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Αξίζει ωστόσο να τονισθεί πως ο γαλλικός οίκος βλέπει μια νέα γραμμή ισορροπίας για τα γαλλικά ομόλογα που θα προκύψει από μια αλληλεπίδραση μεταξύ θεμελιωδών μεγεθών, αντίληψης κινδύνου, κλίματος αγοράς και flow. Ο στόχος που θέτει η SG αφορά ένα νέο εύρος διασποράς μεταξύ γαλλικού δεκαετούς και Bund στις 60 - 75 μονάδες με κλίση προς το υψηλότερο άκρο.

...και το «wait and see» των Standard & Poor's - Fitch

Ο έττερος μεγάλος αμερικανικός οίκος, Standard & Poor's, ανέφερε σε σχόλιό του ότι «η τρέχουσα έλλειψη ορατότητας σχετικά με τη δομή και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τις λεπτομέρειες της στρατηγικής της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής». Ενώ το γκρουπ των Standard & Poor's - Fitch ενδέχεται να προβεί σε αρνητικά «rating actions» πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές της SG εκτιμούν ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν μια στάση αναμονής, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης, το πρόγραμμα - μέτρα που θα λάβει και τον αντίκτυπο αυτών στα δημοσιονομικά.

«Κατά την άποψή μας, οι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν αρκετά αργά λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δεικτών. Η επερχόμενη περίοδος πολιτικής αστάθειας είναι «credit negative» (πιστωτικά αρνητική) και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επί τα χείρω αναθεώρηση του outlook από σταθερό σε αρνητικό. Ωστόσο, μια υποβάθμιση στην βαθμίδα «Α» φαίνεται πρόωρη σε αυτό το σημείο. Αν και αυτό εκλαμβάνεται ως ένα σήμα περαιτέρω υποβαθμίσης, δεν αποτελεί άμεση ανησυχία και δεν θα περιμέναμε από τους επενδυτές να απαιτήσουν ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου βραχυπρόθεσμα», τονίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: «Καμπανάκι» από Moody's και S&P για το «ριζοσπαστικό πρόγραμμα» της Αριστεράς

Αναβάθμισε Εθνική και Πειραιώς η Moody's

Σήμα από Citi για «ουρά» αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider