Bloomberg: Ο Τραμπ θέλει για ΥΠΟΙΚ τον Ντάιμον (JP Morgan) - Το μέλλον του Πάουελ στη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Τραμπ θέλει για ΥΠΟΙΚ τον Ντάιμον (JP Morgan) - Το μέλλον του Πάουελ στη Fed
Ο Ντόναλντ Τραμπ με επίδεσμο στο δεξί αυτί / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής δεξιάς επεσήμανε ακόμη πως έχει σκοπό να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ως και στο 15%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας JPMorgan, τον Τζέιμι Ντάιμον, το υπουργείο Οικονομικών αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ενώ δεν θα αποπειραθεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ προτού ολοκληρωθεί η θητεία του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τον περασμένο μήνα και μεταδόθηκε χθες Τρίτη, ο κ. Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κάλεσε τη Fed να μην μειώσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές. Ο κ. Πάουελ, που ερωτήθηκε επανειλημμένα τελευταία αν οι εκλογές θα βαρύνουν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, αντέτεινε πως δεν επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής δεξιάς επεσήμανε ακόμη πως έχει σκοπό να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ως και στο 15%, ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε πως σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή δασμών από 60 ως 100% σε διάφορα προϊόντα, συμπληρώνοντας πως θα εξετάσει την επιβολή δασμών 10% σε άλλες χώρες που δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θητεία του κ. Πάουελ ολοκληρώνεται το 2026 και έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως εννοεί να την ολοκληρώσει. Η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed θα τερματιστεί το 2028. Ο κ. Πάουελ, αρχικά επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ονομάστηκε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τον κ. Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κι ανέλαβε στις αρχές του 2018.

Όμως ο πρώην πρόεδρος στράφηκε πολύ γρήγορα εναντίον του, καταφερόμενος εναντίον των αυξήσεων των κατευθυντήριων επιτοκίων που αποφάσισε. Ήθελε να τον αποπέμψει, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε τη δυνατότητα. Συνέχισε πάντως να τον επικρίνει συστηματικά. Ως πρότινος, ο μεγιστάνας καταφερόταν επίσης εναντίον του κ. Ντάιμον, που τον χαρακτήρισε πέρυσι «υπερτιμημένο γκλομπαλιστή» μέσω Truth Social.

Βεβαίως, και ο κ. Ντάιμον, μολονότι καταδίκασε έντονα την αιματηρή επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, πρόσφατα εξήρε κάποιες από τις πολιτικές του και τις θέσεις του. «Είχε, λίγο ως πολύ, δίκιο για το NATO, δίκιο για τη μετανάστευση. Έδωσε ώθηση στην οικονομία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του είχαν αποτέλεσμα. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα. Δεν έκανε λάθος για κάποια από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε ο κ. ισχυρός άνδρας της JP Morgan νωρίτερα φέτος στο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεντβέντεφ: Κήρυξη πολέμου στη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

B&F: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Αίγυπτος, ΗΑΕ και Ασία οι νέες αγορές-στόχοι

POS: Ειδική σήμανση σε ταξί και λαϊκές αγορές για τις πληρωμές με κάρτες – Θα αναγράφεται και το τηλέφωνο για τις καταγγελίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider