Τι προκάλεσε το παγκόσμιο τεχνολογικό black out - H αναβάθμιση λογισμικού και ο ρόλος της Microsoft

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προκάλεσε το παγκόσμιο τεχνολογικό black out - H αναβάθμιση λογισμικού και ο ρόλος της Microsoft
Μία αποτυχημένη αναβάθμιση λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από το πρωτοφανές τεχνολογικό black out, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία αεροδρομίων, τραπεζών, συστημάτων υγείας και χρηματιστηρίων σε παγκόσμια εμβέλεια, ρίχνοντας «μαύρο» σε αρκετά από τα πληροφοριακά συστήματα της Microsoft.

Μία αποτυχημένη αναβάθμιση λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από το πρωτοφανές τεχνολογικό black out, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία αεροδρομίων, τραπεζών, συστημάτων υγείας και χρηματιστηρίων σε παγκόσμια εμβέλεια, ρίχνοντας «μαύρο» σε αρκετά από τα πληροφοριακά συστήματα της Microsoft.

Πλέον, σιγά-σιγά, οι υπηρεσίες επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά τις τεράστιες διαταραχές νωρίτερα που έπληξαν -μεταξύ άλλων- τράπεζες, εμπορικά συστήματα και αεροπορικές εταιρείες.

Με ανακοίνωσή του, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες.

Η βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, προβλήματα αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η διακοπή προκάλεσε χάος σε αερομεταφορές από τη Μαδρίτη μέχρι το Νέο Δελχί, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πόσες πτήσεις είχαν επηρεαστεί στην ήπειρο.

Τεχνολογικό black out: Κατέρρευσαν παγκοσμίως πληροφοριακά συστήματα - Τι αναφέρει η Microsoft

Από τις 110.000 προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις σήμερα, οι 1.390 έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως και περισσότερες αναμενόταν να ακυρωθούν, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας ανάλυσης αερομεταφορών Cirium.

Ακόμη και οι αεροπορικές εταιρείες που δεν επηρεάστηκαν άμεσα δήλωσαν ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις λόγω της παγκόσμιας φύσης της διακοπής.

Σύμφωνα με το Verge, από το πρωί της Παρασκευής χιλιάδες μηχανήματα Windows εμφάνισαν την «μπλε οθόνη θανάτου» (BSOD) κατά την εκκίνηση σήμερα, καθώς παραγματοποιήθηκε μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Η CrowdStrike χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως για τη διαχείριση της ασφάλειας υπολογιστών και διακομιστών με Windows.

Η ίδια η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε πως υπέστη σημαντική διακοπή λειτουργίας, η οποία σχετίζεται με κάποια πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς. «Η CrowdStrike γνωρίζει αναφορές για σφάλματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon», ανέφερε η εταιρεία. Ο αισθητήρας Falcon είναι ένα προϊόν που μπλοκάρει τις κυβερνοεπιθέσεις ενώ καταγράφει ύποπτη δραστηριότητα.

Η «συγγνώμη» της Crowdstrike

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία έχει επηρεάσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της εταιρείας καθώς αυτοί εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαδικτυκακές τους λειτουργίες.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today» του NBC News, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Πολλοί από τους πελάτες επανεκκινούν το σύστημα και αυτό επανέρχεται και θα είναι λειτουργικό», τόνισε ο Κουρτζ. «Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, αλλά η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».

Η αμερικανική Crowdstrike είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως και η βασική λύση που προσφέρει αφορά την κυβερνοπροστασία συσκευών όπως είναι υπολογιστές, servers αλλά και τα τερματικά που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες.

Πριν από μερικές ώρες, η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε λάθη που οδηγούσαν σε παύση λειτουργίας τη συσκευή που εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows. Σε όσες συσκευές έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Τα παγκόσμια τεχνικά προβλήματα δεν μας έχουν επηρεάσει σημαντικά

Περιορισμένα προβλήματα στις πτήσεις από στο Ελ. Βενιζέλος

Παπαστεργίου για blackout: Γιατί δεν «χτυπήθηκε» η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider