Aπόσυρση Μπάιντεν: Αγωνία για το "Trump Τrade" - Τι λένε οι αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aπόσυρση Μπάιντεν: Αγωνία για το "Trump Τrade" - Τι λένε οι αναλυτές
Τζο Μπάιντεν / Πηγή Φωτογραφίας: AP
Η κίνηση των αγορών στο σενάριο νίκης Τραμπ μπορεί να ανατραπεί, εάν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αποκτήσει δυναμική. Προβλέπεται κάποια αστάθεια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έως ότου ξεκαθαρίσει η υποψηφιότητα των Δημοκρατικών.

Με το μεγάλο ερώτημα εάν η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα και να υποστηρίξει την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών αυξάνει ή μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής Τραμπ θα ξεκινήσουν την εβδομάδα οι επενδυτές.

Ήδη, το καλοκαίρι έχει μπει πολύ ορμητικά για τις αγορές, οι οποίες προσπαθούν να μαντέψουν την πορεία των επιτοκίων από την Federal Reserve έως τις προοπτικές του δολαρίου και την έκβαση των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Αλλά η προεδρική κούρσα του 2024 φαίνεται να υποσκελίζει όλα τα υπόλοιπα γεγονότα.

Μια εβδομάδα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ που συγκλόνισε τους επενδυτές, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί και ενέκρινε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να γίνει υποψήφια των Δημοκρατικών. Με την ιστορική κίνηση Μπάιντεν λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, το πολιτικό χάος απειλεί να αλλάξει ξανά τα δεδομένα στη Wall Street, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με αναλυτές. Και το λεγόμενο Trump Trade - η κίνηση των αγορών στο σενάριο νίκης Τραμπ που ευνοεί τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες, την υγεία, το bitcoin, ενώ πλήττει ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζει το δολάριο και αυξάνει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων - το οποίο απέκτησε δυναμική την τελευταία εβδομάδα μπορεί να ανατραπεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Από τότε που το καταστροφικό ντιμπέιτ πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του 81χρονου Μπάιντεν να υπηρετήσει άλλη μια θητεία, οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποβάθμισαν τις πιθανότητές του για νίκη στις εκλογές, ευνοώντας τις συναλλαγές που ωφελούνται από τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανού Τραμπ για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, υψηλότερους εμπορικούς δασμούς και χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σε αναμονή οι επενδυτές

Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα παραμείνουν σε αυτούς τους κλάδους, τώρα που ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν τελικά η Χάρις εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός της και εν συνεχεία θα σταθμίσουν εάν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή δυναμική για να αμφισβητήσει το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν άνοδο της αστάθειας», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντέβι Μάζα, διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Financial. «Εάν η Αντιπρόεδρος Χάρις μπορέσει να κινητοποιηθεί γρήγορα για να ανακόψει την πορεία Τραμπ, τότε ενδεχομένως η αστάθεια να παραμείνει και να έχουμε αλλαγή πλεύσης. Εάν όμως ο Τραμπ συνεχίσει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι επενδυτές θεωρήσουν τη νίκη του αναπόφευκτη, τότε το "Trump Trade" θα κυριαρχήσει και η αστάθεια θα περιοριστεί».

Ένα νέο προβάδισμα των Δημοκρατικών θα σήμαινε ότι «οι συναλλαγές Τραμπ θα κλυδωνίζονταν καθώς οι αγορές θα επαναξιολογήσουν τις πιθανότητες», δήλωσε η Γκρέις Φαν, διευθύνουσα σύμβουλος της παγκόσμιας έρευνας πολιτικής στην GlobalData.

Δεν υπάρχουν και πολλά ιστορικά δεδομένα που μπορούν να δώσουν μία εικόνα για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εν ενεργεία προέδρου που δεν επιδίωξε δεύτερη θητεία ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1968. Ο Τζόνσον από τους Δημοκρατικούς αποφάσισε να μην επιδιώξει την υποψηφιότητα του κόμματός του για δεύτερη θητεία, καθώς οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ αυξάνονταν. Σε μια ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, ο Τζόνσον έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι «δεν θα επιδιώξω και δεν θα δεχτώ, τον διορισμό μου για άλλη μια θητεία ως προέδρου σας». Τότε οι Δημοκρατικοί πρότειναν τον Αντιπρόεδρο του Τζόνσον, Χιούμπερτ Χάμφρεϊ, ο οποίος ηττήθηκε τελικά από τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Αστάθεια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

To θέμα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και αυτό δεν αρέσει στις αγορές που σημαίνει μεγάλη άνοδο της αστάθειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έως ότου καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Ενδεχομένως, βραχυπρόθεσμα, να κυριαρχήσει στις αγορές η πιθανότητα για μειώσεις των επιτοκίων από την Fed, αποδυναμώνοντας δυνητικά το δολάριο και οδηγώντας σε ισχυρότερα εμπορεύματα και νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Ο Γκρέγκορι Φαρανέλο της AmeriVet Securities κάνει λόγο για αδιέξοδο στην αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η δημοσιονομική πολιτική.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Ασίας, το δολάριο ΗΠΑ έχασε έδαφος έναντι του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου Αυστραλίας στο Σίδνεϊ, με το δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί την ισχύ του δολαρίου να υποχωρεί 0,2%. «Ο αντίκτυπος αυτής της ανακοίνωσης θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, η οποία συνήθως θέτει τις αγορές σε κατάσταση αποφυγής ρίσκου και στροφή προς την ποιότητα», δήλωσε ο Ζακάρι Γκρίφιθς, επικεφαλής του τμήματος μακροστρατηγικής της CreditSights. Ωστόσο, τα προθεσμιακά των αμερικανικών μετοχών κατέγραφαν μικρή άνοδο στις αγορές της Ασίας.

Ο Χέι Χάτφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, αναμένει υποτονική αντίδραση της αγοράς, καθώς η απόσυρσή του από την κούρσα των εκλογών ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πιέσεις για να παραιτηθεί είχαν γίνει ασφυκτικές. «Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε την Χάρις μειώνει την αβεβαιότητα. Ενδεχομένως να υπάρξει μία μικρή αναταραχή στο Trump Trade, καθώς η Αντιπρόεδρος Χάρις έχει περισσότερες ελπίδες να νικήσει», αναφέρει ο Χάτφιλντ σε δηλώσεις του στο CNBC.

Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα παραμείνουν σε αυτούς τους κλάδους, τώρα που ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Οι αγορές μπορεί να σημειώσουν άλμα, καθώς οι συναλλασσόμενοι περιμένουν να δουν εάν τελικά η Χάρις εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός της και εν συνεχεία σταθμίσουν εάν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή δυναμική για να αμφισβητήσει το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.

Ομόλογα και νομίσματα

Το δολάριο αναμένεται γενικά να ενισχυθεί εάν η προεδρία Τραμπ φαίνεται πιο πιθανή. Το μείγμα χαμηλών φόρων και υψηλών δασμών από τον Τραμπ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου. Το νόμισμα αντιμετωπίζει επίσης υψηλότερη ζήτηση σε περιόδους αβεβαιότητας χάρη στο καθεστώς του ως ασφαλές καταφύγιο. Οι πιθανοί χαμένοι ενόψει της ανόδου του δολαρίου είναι, μεταξύ άλλων, το μεξικάνικο πέσο και το κινεζικό γουάν.

Ωστόσο, το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιουάν και του γιεν την περασμένη εβδομάδα αφού στη συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek ο Τραμπ είπε ότι το ισχυρό δολάριο είχε πλήξει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα, σημείο που είχε επισημανθεί στο παρελθόν από τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βάνς. Στρατηγικοί αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι μία δεύτερη θητεία Τραμπ θα συνεπαγόταν περαιτέρω ισχύ του δολαρίου, ενώ η πρόσφατη πτώση προσφέρει μία καλή ευκαιρία για αγορές δολαρίου έναντι γιουάν.

Το συμπέρασμα ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τον πληθωρισμό έχει επίσης προεξοφληθεί και στη μεγαλύτερη αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων στον κόσμο, με τους traders να προτιμούν τίτλους βραχυπρόθεσμου ορίζοντα έναντι μακροπρόθεσμων. «Καθώς οι πιθανότητες της Χάρις αυξάνονται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε ο Στίβεν Ένγκλανερ, στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Bank στη Νέα Υόρκη. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι φόβοι για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα μπορεί να εξασθενήσουν και να εξαλείψουν κάποια πίεση από τα επιτόκια και το δολάριο ΗΠΑ. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για προβλέψεις».

Τι μέλλει γενέσθαι

Ο Μπάιντεν, αφού πέρασε από τις προκριματικές ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, κέρδισε σχεδόν όλους τους 4.000 και πλέον αντιπροσώπους του κόμματός του, οι οποίοι επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και της υποστήριξής τους στον επιλεγμένο υποψήφιο.

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν τελείωσε την εκστρατεία του πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, αυτοί οι εκπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν για νέο υποψήφιο.
Οι αντιπρόσωποι πρόκειται να ψηφίσουν για τον προεδρικό υποψήφιο τους ηλεκτρονικά στις αρχές Αυγούστου, πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τους κανόνες του Συνεδρίου, εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, τότε οι περισσότεροι από 700 «υπερεκπρόσωποι» μπορούν να συμμετέχουν στις επόμενες ψηφοφορίες. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει μέλη του Κογκρέσου, ηγέτες κομμάτων και άλλους πολιτικούς του κόμματος και δεν δεσμεύονται σε κανέναν υποψήφιο.

Στη συνέχεια, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί έως ότου ένας υποψήφιος κερδίσει την απλή πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Η πιο πιθανή εναλλακτική

Η υποστήριξη του Μπάιντεν για την Χάρις ενισχύει την άποψη πολλών ειδικών που τη βλέπουν ως την πιο πιθανή επιλογή για να τον αντικαταστήσει.

«Η αντιπρόεδρος είναι η λογική επιλογή, προφανώς», δήλωσε η Μίνα Μπόουζ, διευθύντρια του Κέντρου Peter S. Kalikow για τη Μελέτη της Αμερικανικής Προεδρίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra.

Άλλοι Δημοκρατικοί υψηλού προφίλ, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν χαρακτηριστεί ως δυνητικά ισχυρότερες εναλλακτικές στην Χάρις, εάν ο Μπάιντεν δεν ήταν πλέον στην κούρσα. Ωστόσο, όλοι αυτοί έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποβάλουν υποψηφιότητα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η αναζήτηση άλλου υποψηφίου να πυροδοτήσει εντάσεις και τριβές στο συνέδριο, κάτι που οι Δημοκρατικοί θέλουν σίγουρα να αποφύγουν - ειδικά μετά την επίδειξη απόλυτης ενότητας πίσω από τον Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και είναι δύσκολο να οργανώσεις μια εκστρατεία για οποιονδήποτε άλλο πέραν της Αντιπροέδρου, είπε η Μπόουζ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομπάμα: Η αποχώρηση Μπάιντεν φέρνει τους Δημοκρατικούς σε «αχαρτογράφητα νερά

Απόσυρση Μπάιντεν: Οι πρώτες αντιδράσεις από Ευρώπη, Ρωσία και Ισραήλ

Κασσελάκης για απόσυρση Μπάιντεν: «Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider