«Bullish» για ελληνικές μετοχές και οικονομία η HSBC

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Bullish» για ελληνικές μετοχές και οικονομία η HSBC
Τη σύσταση «overweight» συνεχίζει να υποστηρίζει για τις ελληνικές μετοχές η HSBC στη στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές για το δεύτερο εξάμηνο, με γνώμονα τη δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

του Ανδρέα Βελισσάριου

Τη σύσταση «overweight» συνεχίζει να υποστηρίζει για τις ελληνικές μετοχές η HSBC στη στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές για το δεύτερο εξάμηνο, με γνώμονα τη δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί ένα δυναμικό ξεκίνημα, με ώθηση από τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ισχυρή.

Οι δείκτες PMI για το μήνα Μάιο (στις 54,9 μονάδες από 55,2 τον Απρίλιο) συνέχισαν να σηματοδοτούν μια δυναμική ανάπτυξη στη μεταποίηση, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό εξαιτίας των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Απρίλιο (+10,8% σε ετήσια βάση) και ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) επίσης κινήθηκε υψηλότερα το Μάιο.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024, ενώ οι αντίστοιχες αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, κάτι που «αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική υποστηρίξη στην δυναμική της οικονομίας», όπως σημειώνει ο F. Balboni, ανώτερος οικονομολόγος του οίκου για την Ευρωζώνη.

Η υπεραπόδοση μάλιστα της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί και φέτος, καθώς το μοτίβο του «catch up» (κλείσιμο δηλαδή της ψαλίδας αρκετών ετών) παραμένει (το ελληνικό ΑΕΠ είναι ήδη υψηλότερα κατά 7% από ό,τι στα τέλη του 2019). «Υπό το πρίσμα του ισχυρότερου - από ό,τι αναμέναμε - τριμήνου, αυξάνουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος (στο 1,7%), αλλά βλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος (1,5% από 1,7% προηγουμένως) λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν και της δυναμικής των εισαγωγών. Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού πλέγματος που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και η απορρόφηση των πόρων το επόμενο διάστημα - ιδιαίτερα των δανείων του RRF που κινήθηκαν σε χαμηλό τέμπο μέχρι σήμερα - αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις, αλλά και τις εισαγωγές.

Ο βρετανικός οίκος βλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,1% φέτος από 4,2% το 2023 και στο 1,6% το 2025, ενώ ως προς τον δείκτη δημοσίου χρέους εκτιμά πως από το υψηλό του 206% το 2020 θα υποχωρήσει προς το 154% φέτος και στο 149% το 2025.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στη δημοσιονομική υπεραπόδοση λόγω της δυναμικής των φορολογικών εσόδων. «Ο προϋπολογισμός του 2024 συνεπάγεται περιορισμένες φορολογικές μειώσεις, μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές και τον τουρισμό και μια μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, επίσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» αναφέρει η HSBC, η οποία αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% και 2,6% για το 2024 - 2025.

Ο Balboni αναφέρεται και στην αρκετά αργή διαδικασίας απορρόφησης, άντλησης και διοχεύτεσης στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, κυρίως λόγω του διοικητικού πλαίσιου - φόρτου. Εν τω μεταξύ, από τα δάνεια – τα οποία αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων – 2,9 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις μέχρι σήμερα (παρά τις αιτήσεις για 25,6 δισ. ευρώ). Συνολικά, ωστόσο, τα έργα που έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής αναμένεται να αποφέρουν επενδύσεις 11,6 δισ. ευρώ έως το 2026, συμπεριλαμβανομένων 2,7 δισ. ευρώ από κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider