Στήνονται «γέφυρες» χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στήνονται «γέφυρες» χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων
Τον δρόμο άνοιξε το Elbridge Capital Fund, ενώ ανάλογες κινήσεις μελετώνται και από άλλα χρηματοδοτικά σχήματα. Στόχος να διευρυνθεί η περίμετρος των δανειοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να δοθούν λύσεις σε εταιρείες που ναι μεν είναι υγιείς ή bankable, δεν μπορούν όμως να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες.

Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων αποκτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την είσοδο των mezzanine ή debt funds στην ελληνική αγορά. Το «ποδαρικό» έγινε από το Elbridge Capital Fund, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του insider.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, στο οποίο αναφερόταν ότι το πρώτο mezzanine fund που θα κάνει είσοδο στην ελληνική αγορά ήταν κοντά στην ολοκλήρωσή του, το στήνει η Elbridge Capital Management, εταιρεία που ειδικεύεται στις ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα φέρει την ονομασία Elbridge.

Ανάλογες κινήσεις μελετώνται και από άλλα χρηματοδοτικά σχήματα, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Τα κεφάλαια δανεισμού ή αλλιώς debt ή mezzanine funds (ενδιάμεσα κεφάλαια) θα λειτουργήσουν ως «γέφυρες» χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες – αν και υγιείς - δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με τελικό στόχο να αυξήσουν την ροή κεφαλαίων σε μεγαλύτερο εύρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αυτό είναι και το ζητούμενο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία μέσω του βραχίονά της, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE), τοποθετήθηκε τον Ιούλιο ως βασικός επενδυτής στο νεοσύστατο Elbridge Capital Fund I. Το επενδυτικό σχήμα, με κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ θα παρέχει επενδυτικά κεφάλαια με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από 3 έως 5 έτη για την κάλυψη ενδιάμεσων αναγκών των προς επένδυση εταιρειών. Τα δάνεια που θα χορηγεί θα κυμαίνονται από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τις άλλες χρηματοδοτικές πηγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το fund βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και των φαρμάκων – ζωοτροφών, με την αγορά να δείχνει πως «διψά» για χρηματοδοτικά κεφάλαια. Η ένδειξη αυτή προδιαγράφει αφενός re-opening του Elbridge Capital Fund τους πρώτους μήνες του 2025, αφετέρου δημιουργεί έντονη κινητικότητα για την σύσταση και άλλων debt funds. Σημειώνεται ότι τα debt funds, μέχρι πρότινος άγνωστα στην Ελλάδα, είναι πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό, με τα μεγέθη τους να ξεπερνούν αυτά των equity funds. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι σε αντίθεση με τα equity funds, παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις χωρίς να αποκτούν μετοχική συμμετοχή σε αυτές.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του Elbridge Capital Fund, η ενδιάμεση χρηματοδότηση (mezzanine finance) που θα παρέχεται στις ΜμΕ θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες τους που σχετίζονται με α) την οργανική τους ανάπτυξη, β) συγχωνεύσεις και εξαγορές και γ) ανακεφαλαιοποίηση/αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξή τους, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνδυάζοντας ευέλικτα χρηματοοικονομικά εργαλεία, το Fund θα υποστηρίζει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυνητικά θετικές ταμειακές ροές, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις τους και τελικώς τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα παρέχει το Elbridge Fund, αλλά και μελλοντικά mezzanine funds, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δώσει λύσεις σε εταιρείες που ναι μεν είναι υγιείς ή bankable, δεν μπορούν όμως να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες. Είτε π.χ. διότι οι τράπεζες ζητούν από την υποψήφια προς χρηματοδότηση ΜμΕ να έχει θετικά οικονομικά στοιχεία μια πενταετία πίσω (σ.σ. το debt fund μπορεί να αρκεστεί σε στοιχεία π.χ. τριετίας για να αξιολογήσει θετικά το αίτημα της ΜμΕ για δανεισμό) είτε διότι η ΜμΕ ήδη καλύψει το όριο δανεισμού της από την τράπεζα και χρειάζεται επιπλέον δανεισμό για να καλύψει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής μιας επένδυσης του «Ελλάδα 2.0».

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει το 50% του δανεισμού τους για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με μηδενικό επιτόκιο, έχουν δανειστεί ένα επιπλέον 30% από τράπεζες, με επιτόκιο 5% - 6%, και δεν μπορούν να καλύψουν το εναπομείναν 20% της ίδιας συμμετοχής. Το ποσοστό αυτό θα χορηγεί στην ΜμΕ το debt fund. Με υψηλότερο μεν επιτόκιο (10% - 12%), αλλά διαμορφώνοντας αθροιστικά το τελικό μέσο κόστος δανεισμού της μικρομεσαίας επιχείρησης στο 4% - 5% για τα επόμενα (συνήθως) 2 έως 4 χρόνια και επιτρέποντάς της να ολοκληρώσει άμεσα το επενδυτικό της σχέδιο και να αποκτήσει πλήρη προσβασιμότητα σε τραπεζικό δανεισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider