Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Στα 1–1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Στα 1–1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση
Στα επίπεδα των 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα οι φθηνότεροι προμηθευτές. Στα 1-1,2 λεπτά ανά KWh η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος, για κατανάλωση έως 400 κιλοβατώρες. Μεγαλύτερο ποσό αναμένεται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Σε συγκράτηση των χρεώσεων στα πράσινα τιμολόγιά τους για τον Σεπτέμβριο προχώρησαν αρκετοί προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι η χονδρεμπορική αγορά συνέχισε και τον Αύγουστο τις «υψηλές πτήσεις». Είναι ενδεικτικό ότι τα φθηνότερα πράσινα προϊόντα κινούνται στα επίπεδα των 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα – μειωμένα ελαφρώς ή παραμένοντας σταθερά σε σχέση με τον Ιούλιο.

Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια και για τον νέο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από το ΥΠΕΝ, με τη στήριξη να είναι ύψους 1 – 1,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τελικές τιμές των φθηνότερων ειδικών προϊόντων θα κινηθούν ελαφρώς κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε ανάλογα επίπεδα με τον Αύγουστο.

Στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), και πάλι η ενίσχυση αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερη. Η «φόρμουλα» της επιδότησης για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η ενίσχυση θα καλύψει όλα τα νοικοκυριά (ανεξαρτήτως εισοδήματος), τις κύριες κατοικίες και τα εξοχικά, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Θα δοθεί σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), με εξαίρεση τα μεικτά τιμολόγια (κίτρινου χρώματος). Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 5 λεπτά ανά kWh για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για μία επιδότηση ύψους 1 – 1,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να παραταθεί τον Σεπτέμβριο η έκτακτη εισφορά στον αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά επιβλήθηκε τον Αύγουστο, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις.

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών

- Στα 15,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση ημέρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) για τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μείωση 3% σε σχέση με τον Αύγουστο (16,391 λεπτά του ευρώ ανά kWh). Με την επιδότηση, η τελική τιμή τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στα 14,791 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν το όριο των 500 κιλοβατώρων, τον Σεπτέμβριο η χρέωση του Γ1 είναι 17,14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, η χρέωση του νυχτερινού (στο Γ1Ν) είναι 12,84 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

- Σταθερές κράτησε τις χρεώσεις της στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος η Protergia (Metlen). Επομένως, με τον Σεπτέμβριο συμπληρώνεται ένα τρίμηνο που το ειδικό τιμολόγιο της εταιρείας (Protergia Home Value Special) διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας.

- Αμετάβλητο, για 3ο συνεχόμενο μήνα, διατήρησε και η ΗΡΩΝ το ειδικό της τιμολόγιο, ΗΡΩΝ Basic Home. Αυτό σημαίνει πως και τον Σεπτέμβριο η χρέωση του τιμολογίου είναι 15,879 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας.

- Σταθερές σε σχέση με τον Αύγουστο διατήρησε τις χρεώσεις της και η Elpedison στο Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό. Ως συνέπεια, για μηνιαία κατανάλωση έως 100 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 15,85 λεπτά ανά kWh, και για τις καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο 19,95 λεπτά ανά kWh.

- Με την έκπτωση συνέπειας, στα 17,35 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται το «Ρεύμα Οικιακό», ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο», με μικρή άνοδο κατά 2% σε σχέση με τον Αύγουστο.

- Αμετάβλητο διατήρησε το ειδικό τιμολόγιό της η NRG, στα 18,731 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας.

- Μείωση 43% καταγράφεται στο ειδικό τιμολόγιο της ZeniΘ, η χρέωση του οποίου για τον Σεπτέμβριο είναι 15,833 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

- Στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση, διαμορφώνεται το ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green. Η χρέωση είναι οριακά αυξημένη κατά 1% σε σχέση με τον Αύγουστο (15,805 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

- Η χρέωση της Volton είναι 19,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξελίξεις για τον πέμπτο πόλο – Οι χρησμοί για την οικονομία – Μήνας αποφάσεων για την ΕΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider