Ιδιαίτερα γεμάτος μήνας αναδεικνύεται για την ελληνική οικονομία ο Σεπτέμβριος. Το «μενού» περιλαμβάνει αξιολογήσεις, κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες του 2025, εξελίξεις στο δημόσιο χρέος, αποφάσεις για τα επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ και βέβαια τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
1. Το ΑΕΠ β’ τριμήνου
Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου. Μένει να φανεί το αν η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική πορεία των τελευταίων τριμήνων και να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη ορατότητα για το πού θα κινηθεί η πορεία της ανάπτυξης για το σύνολο του έτους.
2. Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων
Το βράδυ της ίδιας ημέρας η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Την αμέσως επόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Moody’s, το μόνο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και οι δύο οίκοι αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας που θα συνεχίσει και φέτος να εμφανίζει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα και μειώνεται το δημόσιο χρέος.
3. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Πέρα από τις όποιες προσδοκίες για νέες παροχές για τις οποίες πάντως κυβερνητικά στελέχη έχουν φροντίσει να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων, το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα.
4. Οι εξελίξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα κρίσιμο σημείο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι το να κλειδώσει αυτή την εβδομάδα η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την ανακατεύθυνση πόρων 1 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» που θα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια αγοράς κατοικίας. Ακόμη, αυτή την εβδομάδα αναμένεται και η προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.
5. Οι διαπραγματεύσεις για το μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό
Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν καταλήξει και οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 αλλά και για το τετραετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2025-2028. Ένα κρίσιμο σημείο είναι το που θα «κάτσει» το όριο αύξησης των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Η Κομισιόν έχει προτείνει όριο 3%, δηλαδή μια αύξηση των δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αυξηθεί το ποσό αυτό κατά 400 με 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του μήνα η ΕΛΣΤΑΤ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να στείλουν στην Eurostat τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους που θα επικυρωθούν από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στις 22 Οκτωβρίου.
6. Πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία για μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ προπληρώνοντας χρέη που κανονικά η χώρα μας θα έπρεπε να πληρώσει μέχρι το 2028. Το ποσό αυτό αφορά δάνεια του πρώτου μνημονίου με τσουχτερό επιτόκιο, έτσι εκτός από το σαφές μήνυμα που στέλνεται στις αγορές με την μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ως συνολικό ποσό επιτυγχάνεται και μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια.
Όπως έχει γράψει εδώ και μήνες το insider.gr μέρος του κόστους θα καλυφθεί από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του τρίτου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους.
7. Τα επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Στις 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και εκεί αναμένεται να αποφασιστεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη.
Το ζήτημα είναι το τι θα γίνει στη συνέχεια καθώς καταγράφεται διάσταση απόψεων στους κεντρικούς τραπεζίτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συνεδρίαση της Fed στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, όπου και εκεί αναμένεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με μια μείωση των επιτοκίων της τάξης του 0,25.
Τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχουμε και τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ κρίσιμων δεδομένων για την πραγματική οικονομία. Στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμού του Αυγούστου.
Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και οι δείκτες κύκλου εργασιών β΄ τριμήνου στις υπηρεσίες, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένονται οι δείκτες τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, καθώς και ο δείκτης του κύκλου εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο για τον Ιούλιο, πρώτο μήνα των θερινών εκπτώσεων.