Τουρκία: Στο 52% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στο 52% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Στο 52% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, πτώση λίγο μεγαλύτερη του αναμενόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Στο 52% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, πτώση λίγο μεγαλύτερη του αναμενόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, συνεχίζοντας την απότομη διολίσθησή του, γεγονός που διατηρεί την Κεντρική Τράπεζα σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν στο 2,47% τον Αύγουστο, χαμηλότερα του αναμενόμενου, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση ήταν στο 3,23%, ενώ σε ετήσια βάση ήταν στο 61,78%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας ήταν μικρότερη του αναμενόμενου το δεύτερο εξάμηνο -στο 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.

Τον Ιούλιο, ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 3,23%, ενώ ο ετήσιος ήταν 61,78%. Ο αποπληθωρισμός ξεκίνησε αφού ο ετήσιος ΔΤΚ άγγιξε το 75% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022, καθώς μια εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο άρχισε να φέρνει ανακούφιση στις τιμές.

Ο ετήσιος πληθωρισμός προήλθε από τις τιμές της εκπαίδευσης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 121%, και τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 101%. Αυτό αντισταθμίστηκε από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 45%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλεπόταν να μειωθεί στο 52,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, εκτιμήθηκε στο 2,64%. Η δημοσκόπηση προέβλεπε ετήσιο πληθωρισμό 42,95% στο τέλος του 2024.

Η τιμή μονάδας του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση αυξήθηκε κατά 38% τον Αύγουστο, η πρώτη αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια, οδηγώντας σε άνοδο του μηνιαίου ποσοστού του ΔΤΚ.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, στο 50%, με τη δέσμευση να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, δεδομένου του αποπληθωρισμού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων γύρω στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Η τουρκική λίρα διολίσθησε σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο, αγγίζοντας νέα χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Η Κεντρική Τράπεζα έλαβε περαιτέρω μέτρα την περασμένη Πέμπτη για να ενισχύσει το απόθεμα του τοπικού νομίσματος.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,68% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 35,75%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόνιμη η απαλλαγή από ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο από 2025 - Έκπτωση φόρου για δωρεές προς Δημόσιο

Η Ανακύκλωση Συσκευασιών στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του Μπλε Κάδου!

Ο Χρ. Σταϊκούρας εγκαινίασε τη γραμμή 53 στη Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider