Fed: Έχει τα στοιχεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού αλλά παραμένει μετέωρη για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Έχει τα στοιχεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού αλλά παραμένει μετέωρη για τα επιτόκια
Η αγορά ελπίζει σε μια περικοπή 50 μονάδων βάσης, αλλά αυτό είναι κάτι που πιθανώς να γίνει γνωστό την επόμενη Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα ξεκινήσουν τη συνεδρίαση χάραξης της πολιτικής τους την Τρίτη πιο κοντά στον στόχο τους για χαμηλό πληθωρισμό, αλλά το πόσο θα χαλαρώσουν τα επιτόκια παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, αναφέρει το CNBC.

Τα στοιχεία για τον εβδομαδιαίο πληθωρισμό έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, από την περίοδο της μετεωρικής τους ανόδου το 2021-2022. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε τον πληθωρισμό 12 μηνών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ ο έλεγχος των τιμών χονδρικής έδειξε ότι οι αυξήσεις των τους είναι ως επί το πλείστον υπό έλεγχο.

Και οι δύο αναγνώσεις θα ήταν σίγουρα αρκετές για να ανοίξουν το δρόμο για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed , η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την απόφαση για τα επιτόκια και μια ενημερωμένη πρόβλεψη για το πού βλέπουν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες να πηγαίνουν τα πράγματα στο μέλλον.

«Έχουμε ακόμη δύο μήνες με καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό» από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, δήλωσε η Claudia Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, σε συνέντευξη στο CNBC. Και συμπλήρωσε ότι «αυτό ζήτησε η Fed».

Το ερώτημα, ωστόσο, στρέφεται τώρα στο πόσο επιθετικά πρέπει να ενεργήσει η Fed. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παρέχουν έναν οδηγό για το πού οδεύει η κεντρική τράπεζα, μέχρι στιγμής δεν βοήθησαν.

Οι αγορές παραγώγων για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας προεξοφλούσαν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, αυτό άλλαξε την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αλλάζουν σε σχεδόν ίσες τις πιθανότητες μείωσης είτε 25, είτε 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Η Sahm είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Fed πρέπει να προβεί σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «από μόνα τους θα μας είχαν βάλει σε περικοπή 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, όπως θα έπρεπε, και θα μας φέρουν μια ολόκληρη σειρά περικοπών μετά από αυτό», είπε. «Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πάνω από 5%, υπάρχει εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αυτός ο αγώνας είναι κερδισμένος. Πρέπει η fed να αρχίσει να αλλάζει πορεία», ανέφερε.

Αυτό σημαίνει, ανέφερε η Sahm, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει με μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, ως τρόπος για να τεθεί μια ασφαλιστική δικλίδα στην πιθανή αποσύνθεση της αγοράς εργασίας.

«Η αγορά εργασίας από τον περασμένο Ιούλιο έχει γίνει πιο αδύναμη», είπε. «Έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να το ξεκαθαρίσουν κάπως, να κάνουν περικοπή 50 μονάδων βάσης και μετά να είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε η Sahm.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο

Υπέρ της μείωσης επιτοκίων από Fed το ΔΝΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider