Γερμανία: Ραγδαία συρρίκνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ραγδαία συρρίκνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν ενός έτους υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μετά από νέες ενδείξεις ότι οι βιομηχανικοί γίγαντες της χώρας αντιμετωπίζουν ένα ολοένα και πιο αβέβαιο μέλλον.

Η Intel Corp. ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αναβάλει την κατασκευή ενός εργοστασίου, το οποίο είχε ήδη προγραμματιστεί, κατά περίπου δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις δυσοίωνες προοπτικές και την απροσδόκητα γρήγορη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της χώρας.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στις 3,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 19,2 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση στις 17 μονάδες. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε επίσης στις -84,5 μονάδες.

Οι εξελίξεις που επηρεάσαν

Οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί ύστερα από την αναπάντεχη συρρίκωση της παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο εν μέσω αδύναμων βιομηχανικών επιδόσεων. Οι καταναλωτές παραμένουν επίσης διστακτικοί να ξεσφίξουν το ζωνάρι.

H Volkswagen ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την ακύρωση μιας σειράς εργασιακών συμφωνιών στην αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εγγυάται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το 2029 σε έξι γερμανικά εργοστάσια, επικαλούμενη φθίνουσα ζήτηση.

Η ανταγωνίστρια BMW αναγκάστηκε να μειώσει τις προβλέψεις για τα κέρδη της λόγω της ανάκλησης 1,5 εκατ. αυτοκινήτων εξαιτίας ενός ελαττωματικού συστήματος πέδησης (φρένων) από την προμηθεύτρια Continental.

Μετά την ετήσια συρρίκνωση το 2023, οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους και για το τρέχον έτος. Ορισμένοι βλέπουν στασιμότητα ή ακόμη και άλλη μια ελαφρά πτώση. Ενώ η υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό αποτελεί βασική επιρροή, διαρθρωτικοί παράγοντες όπως τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει αρωγή στην οικονομία. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι λένε για το Σένγκεν οι κάτοικοι του Σένγκεν;

UniCredit: Ζητά έγκριση από ΕΚΤ για το 30% της Commerzbank

Lamda Development: Πώληση ακινήτου στο Ελληνικό στον Γ. Προκοπίου έναντι 120 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider