Ρέι Ντάλιο: Oι 5 «δυνάμεις» που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέι Ντάλιο: Oι 5 «δυνάμεις» που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία
Όταν ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 124 δισ. δολαρίων, κάνει δηλώσεις, οι επενδυτές και όχι μόνο, σημειώνουν τα λεγόμενά του. 

Όταν ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 124 δισ. δολαρίων, κάνει δηλώσεις, οι επενδυτές και όχι μόνο, σημειώνουν τα λεγόμενά του.

Αυτή τη φορά, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Ινστιτούτου Milken στην Ασία στη Σιγκαπούρη, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος, κατονόμασε τις πέντε κορυφαίες «δυνάμεις» που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας και την καθορίζουν με τον δικό τους τρόπο, όπως σημειώνει το CNBC.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι πέντε παράγοντες είναι αλληλένδετοι και συχνά κυκλικοί. Επίσης, έκανε τις παρατηρήσεις του ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

1. Χρέος, χρήμα και ο οικονομικός κύκλος

Με την αβεβαιότητα να παραμένει ακόμα γύρω από το τι θα κάνει η Fed στη συνεδρίασή της, ο Ντάλιο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του χρέους των ΗΠΑ.

«Θα έχουμε αλλαγή επιτοκίου της Fed και τι θα κάνει όλη αυτή η δυναμική; Τι θα γίνει με όλο το χρέος; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;» συλλογίστηκε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, οδηγώντας την κυβέρνηση να διαθέσει 1,049 τρισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους - μια αύξηση 30% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι μέρος ενός αναμενόμενου συνόλου πληρωμών ύψους 1,158 τρισ. δολαρίων για ολόκληρο το έτος.

«Ποια είναι η αξία του και ως τα χρέη ενός ανθρώπου ή τα περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου ανθρώπου; Πώς είναι ως αποθήκη πλούτου; Αυτές είναι σημαντικές ερωτήσεις που είναι πιεστικές ερωτήσεις», απηύθυνε την ερώτηση στους παρευρισκόμενους.

2. Εσωτερική τάξη και αταξία

«Το δεύτερο είναι το ζήτημα της εσωτερικής τάξης και αταξίας», είπε ο Ντάλιο, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών.

«Υπάρχουν ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, που προκαλούνται από μεγάλα κενά πλούτου και αξίας... και θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας», πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά στον εκλογικό κύκλο του 2024, η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θεωρείται πλέον πιο πιθανό να κερδίσει από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της Fed του CNBC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υποψήφιοι συζήτησαν θέματα από τα δικαιώματα άμβλωσης έως τους δασμούς και άλλες προτάσεις πολιτικής.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος καταλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, η πολιτική ατζέντα του προέδρου έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

3. Συγκρούσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Ντάλιο ανέφερε τη γεωπολιτική ως το τρίτο του μέλημα: δηλαδή τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει καθοριστεί από μια σειρά από συνεχιζόμενες εντάσεις, όπως εδαφικά ζητήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το πολιτικό καθεστώς της Ταϊβάν και τους οικονομικούς δασμούς.

«Νομίζω ότι, πιθανότατα, υπάρχει ο φόβος του πολέμου που θα στέκεται ως εμπόδιο – μία αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή. Αλλά είναι μία αναταραχή», τόνισε αργότερα, χωρίς να κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο σημείο ανάφλεξης.

4. «Πράξεις της φύσης»

Ο Ντάλιο τόνισε στη συνέχεια ότι οι «πράξεις της φύσης» αποτελούν ιστορικά μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και την κοινωνία από τον πόλεμο.

«Πράξεις της φύσης, ξηρασίες, πλημμύρες και πανδημίες έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και ευθύνονται για τις περισσότερες αλλαγές στις εγχώριες και διεθνείς αλλαγές παραγγελιών», σημείωσε ο Ντάλιο.

Και το κόστος της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αυξηθεί, πρόσθεσε. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η κλιματική κρίση οδηγεί σε απώλεια 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1° βαθμό Κελσίου.

5. Τεχνολογία

Η τεχνολογία θα είναι «φανταστική» αν κάποιος μπορέσει να την υιοθετήσει και να επενδύσει κατάλληλα, επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος.

«Τα πιθανά οφέλη παραγωγικότητας από αυτή είναι τεράστια», είπε, διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία παράγει εταιρείες «μονόκερους» και όταν το κάνει - ένα κομμάτι του πληθυσμού τα πάει καλύτερα.

«Όποιος κερδίσει τον πόλεμο της τεχνολογίας θα κερδίσει τον στρατιωτικό πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθώς αξιολόγησε τους πέντε παράγοντες συνολικά, ο Ντάλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι εκπλήξεις είναι περισσότερο αρνητικές παρά ανοδικές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι θα πράξει η Fed στα επιτόκια - Αφήνει πίσω πληθωρισμό, εστιάζει σε αγορά εργασίας

Βρετανία: Σταθερός στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Tupperware: Υπέβαλε και επίσημα αίτηση πτώχευσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider