«Ηρακλής»: Εξάγει το know – how στην Ευρώπη για τη λειτουργία των τιτλοποιήσεων – Προτεραιότητα της νέας Κομισιόν

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής»: Εξάγει το know – how στην Ευρώπη για τη λειτουργία των τιτλοποιήσεων – Προτεραιότητα της νέας Κομισιόν
Η λειτουργία των τιτλοποιήσεων για τη χρηματοδότηση πληθώρας ευρωπαϊκών projects – από την πράσινη μετάβαση, τις αμυντικές δαπάνες έως και την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr -, βρίσκεται επιτακτικά στην κορυφή της ατζέντας της νέας Κομισιόν και η τεχνογνωσία του «Ηρακλή» θα αποδειχτεί πολύτιμη.  

Αφού καθάρισε τους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και θα επαναλάβει τον άθλο του με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τη νέα Τράπεζα που προέκυψε από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, το ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» γίνεται εξαγώγιμο προϊόν. Η λειτουργία των τιτλοποιήσεων για τη χρηματοδότηση πληθώρας ευρωπαϊκών projects – από την πράσινη μετάβαση, τις αμυντικές δαπάνες έως και την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr -, βρίσκεται επιτακτικά στην κορυφή της ατζέντας της νέας Κομισιόν και η τεχνογνωσία του «Ηρακλή» θα αποδειχτεί πολύτιμη.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” δείχνει πώς η τιτλοποίηση μπορεί να σταθεροποιήσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη», είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο για τις τιτλοποιήσεις που διοργάνωσε στην Αθήνα, η κορυφαία διεθνής εταιρεία στο είδος, PCS, σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την Clifford Chance. Η PCS έχει αναλάβει σχεδόν όλες τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κρατών και επιχειρήσεων/τραπεζών, σε μη εξυπηρετούμενα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες θα διοργανώσει αντίστοιχες ημερίδες σε Βρυξέλλες (2/10) και Μιλάνο (8/10).

«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε από πάνω από 40% το 2019 στο 7,2% σήμερα. Αυτό επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να επαναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και στην επιστροφή της σε επενδυτική θέση», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ, αποδίδοντας τα εύσημα για την πατρότητα και την επιτυχία του «Ηρακλή» στον παριστάμενο Γιώργο Ζαββό, πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Χατζηδάκης χαιρέτισε το γεγονός ότι η αναβίωση της αγοράς τιτλοποιήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα, όπως είπε, είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με βάση την επιτυχημένη εμπειρία της, σε αυτό το κομβικό έργο.

Το εργαλείο των τιτλοποιήσεων μπαίνει με τον χαρακτήρα του επείγοντος στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και την Έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη των τιτλοποιήσεων δανείων, επισημαίνοντας ότι έως το 2030 μπορεί να απαιτηθούν έως και 800 δις. ευρώ για την πράσινη μετάβαση και τις αμυντικές δαπάνες της Ένωσης. Τα κεφάλαια αυτά είναι αδύνατο να καλυφθούν από τον κοινοτικό ή τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή και το τραπεζικό σύστημα. Επομένως, οι τιτλοποιήσεις αναδεικνύονται ως το μόνο εργαλείο προσιτής χρηματοδότησης, καθώς και μόνη εναλλακτική για να μείνει μια οικονομία ζωντανή όταν το τραπεζικό της σύστημα έχει βαλτώσει.

Το ζητούμενο, όμως, για τη λειτουργία των τιτλοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι αφενός να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη λειτουργία τους (π.χ. σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο είναι καλύτερο για τα καλυμμένα ομόλογα, παρά για τις τιτλοποιήσεις) και αφετέρου, οι χορηγούμενες εγγυήσεις να μην ενέχουν κίνδυνο για το κράτος – μέλος που κάνει τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το σκεπτικό της ΕΕ είναι οι εγγυήσεις να χορηγούνται πανευρωπαϊκά για τις τιτλοποιήσεις όλων των κρατών ή σε περίπτωση που τις εγγυήσεις βάζει το κράτος – μέλος, ευρωπαϊκός οργανισμός – και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) να εγγυάται τους senior τίτλους, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων.

Επί του παρόντος, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά στις τιτλοποιήσεις. Το 2022, οι τιτλοποιήσεις στην ΕΕ ανέρχονταν σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 4% στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις μπορούν να διοχετεύσουν κεφάλαια και σε τομείς υψηλού κινδύνου -όπως οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας- όπου οι παραδοσιακές τράπεζες μπορεί να διστάζουν να παράσχουν χρηματοδότηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση της καινοτομίας σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider