PMI Ευρωζώνης: Επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης η επιχειρηματική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI Ευρωζώνης: Επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης η επιχειρηματική δραστηριότητα
Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. 

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τελικά στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,0 μονάδες τον Αύγουστο, στην ευρωζώνη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης διολισθαίνει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, από τον Φεβρουάριο. Η τελική μέτρηση ήταν πάντως καλύτερη από την αρχική εκτίμηση στις 48,9 μονάδες.

Η έρευνα έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό επτά μηνών, στις 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,9 μονάδες τον Αύγουστο. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 50,5 μονάδες.

«Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο κλάδος των υπηρεσιών τα πηγαίνει αρκετά καλά. Συνεχίζει να αναπτύσσεται και η επιβράδυνση δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλη», ανέφερε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank. «Ωστόσο εάν ψάξει κανείς λίγο πιο βαθιά και κοιτάξει τις χώρες μεμονωμένα, η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη – εκτός από την Ισπανία» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του πληθωρισμού, ήταν ταχύτερη η αποκλιμάκωση του στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, όπου διαμορφώθηκε στο 1,8%. Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με 2,2% στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» η UBS για ελληνική οικονομία και τράπεζες

Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια η κύρια ανησυχία των πολιτών - Τι δείχνει η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου

Yardeni: Η οικονομία των ΗΠΑ βρυχάται - Προκρίνει το «no landing» σενάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider