ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών το εμπορικό έλλειμμα - Ρεκόρ για τις εξαγωγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών το εμπορικό έλλειμμα - Ρεκόρ για τις εξαγωγές
Μείωση κατά 11% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, αγγίζοντας χαμηλό πέντε μηνών, λόγω μειωμένων εισαγωγών πετρελαίου και νέων αυτοκινήτων.

Μείωση κατά 11% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, αγγίζοντας χαμηλό πέντε μηνών, λόγω μειωμένων εισαγωγών πετρελαίου και νέων αυτοκινήτων, γεγονός που ενδεχομένως να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα 70,4 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, από 78,9 δισ. δολάρια τον Ιούλιο. Τα χαμηλότερα ελλείμματα συμβάλλουν στο ΑΕΠ, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2% τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 271,8 δισ. δολάρια, καθώς ενισχύονται σταδιακά κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν οι εξαγωγές στα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα αεροσκάφη, στους υπολογιστές και στον εξοπλισμό δικτύων.

Οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά λιγότερο από 1%, στα 342,2 δισ. δολάρια, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά σε ιστορικό υψηλό. Τον Αύγουστο μείωση κατέγραψαν οι εισαγωγές πετρελαίου και αυτοκινήτων, ενώ η αξία των εισαγωγών μειώθηκε και εξαιτίας της πτώσης των τιμών της βενζίνης.

H χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης με ρυθμό ταχύτερο από το μέσο όρο, σχεδόν 3%, για το τρίτο τρίμηνο λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, της ισχυρής αγοράς εργασίας και της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, η Goldman Sachs μείωσε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 15%) τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, μετά την τελευταία έκθεση για την ισχυρή απασχόληση στην αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θυγατρική της Northvolt υποβάλλει αίτηση για πτώχευση

Βρετανία: Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθυσμός το 2023 κυρίως λόγω της μετανάστευσης

PepsiCo: Κάτω από τις προβλέψεις τα έσοδα στο γ' τρίμηνο - Υποβαθμίστηκε το guidance

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider