Προειδοποίηση Fitch: Προχωρά αργά η απαλλαγή από τις εκπομές άνθρακα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση Fitch: Προχωρά αργά η απαλλαγή από τις εκπομές άνθρακα
Η απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα προχωρά πολύ αργά και, ενώ έχει σημειωθεί βελτίωση στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, οι αναδυόμενες αγορές δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις εκπομπές, προειδοποιεί η Fitch Ratings σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα προχωρά πολύ αργά και, ενώ έχει σημειωθεί βελτίωση στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, οι αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις εκπομπές, προειδοποιεί η Fitch Ratings σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 1,8% πέρυσι σε σύγκριση με την αύξηση του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2,9%, διαπίστωσε η Fitch.

Ο λόγος των εκπομπών προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 1%, παραμένοντας σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τη μέση ετήσια πτώση των προηγούμενων 25 ετών και κατά πολύ λιγότερο από την ετήσια πτώση του 8% που απαιτείται στο διάστημα 2020-2030 για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Fitch, ενώ οι εκπομπές από 10 ανεπτυγμένες οικονομίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, οι αναδυόμενες αγορές στο σύνολό τους απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο ως προς την απαλλαγή από τον άνθρακα, με τις εκπομπές CO2 και το ΑΕΠ των 10 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί η Fitch να αυξάνονται κατά 4,7% πέρυσι.

«Η έλλειψη προόδου στην απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα στις αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της ταχύτερης αύξησης του ΑΕΠ και του αυξανόμενου μεριδίου τους στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας», ανέφερε η Fitch.

Ένας από τους λόγους για την κακή επίδοση των αναδυόμενων αγορών είναι οι χαμηλές επενδύσεις σε projects καθαρής ενέργειας, σημειώνει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider