Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύτηκε η τέταρτη δόση επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύτηκε η τέταρτη δόση επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε σήμερα το οριστικό πράσινο φως για τη εκταμίευση της τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε σήμερα το οριστικό πράσινο φως για τη εκταμίευση της τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, η Επιτροπή εκταμίευσε στην Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή για 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις (καθαρές από προχρηματοδότηση) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η εκταμίευση έρχεται σε συνέχεια του τέταρτου αιτήματος πληρωμής που υπέβαλε η χώρα μας στις 6 Ιουνίου με την κάλυψη 16 ορόσημων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τέσσερις στόχους.

«Αυτά καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βελτίωση του συστήματος πληροφορικής της δικαιοσύνης και η αύξηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις στην αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα τα ορόσημα περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη συμβασιοποίηση έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα δασικής προστασίας Anti-nero Ι και ΙΙ, η βελτίωση οδικής ασφάλειας σε οδικό δίκτυο Δήμων και Περιφερειών, η αναβάθμιση ασφάλειας των 13 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και μεταρρυθμίσεις όπως η Κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και η αναβάθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή ενέκρινε την προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας και ακολούθησε η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Πλέον έχουν διατεθεί προς την Ελλάδα περίπου 8,6 δισ. σε επιχορηγήσεις (grants) και 9,6 δισ. ευρώ σε δάνεια, δηλαδή ποσό 18,2 δισ. από τα συνολικά σχεδόν 36 δισ. που θα λάβει η χώρα μας στο σύνολο του προγράμματος ή περίπου το 50,1%. Επίδοση που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση των 27 κρατών- μελών.

Αγώνας δρόμου για την πέμπτη δόση

Η προσοχή έχει στραφεί στην έγκαιρη υποβολή του διπλού αιτήματος για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ και των δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ εντός του 2024, με το ΥΠΕΘΟ να την προγραμματίζει για τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Όπως έγραφε το insider.gr είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μια ακόμη «στοχευμένη αναθεώρηση» (targeted revision) του Εθνικού Σχεδίου -όπως έγινε και για τη τέταρτη δόση, καθώς κάποια ορόσημα είναι δύσκολο να πιαστούν. «Αγκάθι» αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας επιχειρήσεων.

Παπαθανάσης: Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις

«Έχοντας πλέον εκταμιεύσει πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού που μας αναλογεί και ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη των εκταμιεύσεων και των απορροφήσεων ευρωπαϊκών πόρων, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της διπλής σύγκλισης, τόσο σε επίπεδο μισθών με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και σε επίπεδο ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των Περιφερειών μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστη Καβαλάκη, η σημερινή εκταμίευση είναι «αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων σημαντικών για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Άνω του στόχου τα φοροέσοδα και τον Σεπτέμβριο – Παραμένει το πρωτογενές υπερπλεόνασμα

Τα tips στην εποχή των POS: Οι αλλαγές που έφεραν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το αφορολόγητο των 300 ευρώ

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις – Πριμ για τους συνεπείς φορολογούμενους, πρόστιμα για τους ασυνεπείς δημόσιους λειτουργούς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider