Τον στόχο του να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε παγκόσμια υπερδύναμη, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός καθώς άνοιξε τη «βεντάλια» των επίμαχων ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«Η Αμερική θα γίνει υπερδύναμη και πάλι. Θα είναι πιο ισχυρή και πιο ενωμένη μετά την διακυβέρνησή μου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη διαδικτυακή του ομιλία. «Θα διορθώσουμε όσα καταστροφικά έκαναν οι προκάτοχοί μου» πρόσθεσε ο Τραμπ τονίζοντας μάλιστα πως «αγαπώ την Ευρώπη», όμως η ΕΕ «μάς φέρεται πολύ άδικα».
Οικονομία, μειώσεις φόρων, αμυντικές δαπάνες για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, δασμοί, ενέργεια με έμφαση σε πετρέλαιο κα φυσικό αέριο, Ρωσο-ουκρανικό, η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, η «άδικη» ΕΕ, τα crypto και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του.
Fed και επιτόκια
Μάλιστα, εξαπέλυσε τα πρώτα του «πυρά» ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά της Fed διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει πίεση για να μειωθούν τα επιτόκια. Δεν κατονόμασε ευθέως την Fed αλλά κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει χαμηλότερα επιτόκια. «Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, θα απαιτήσω να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια. Ομοίως, θα έπρεπε να μειωθούν σε όλον τον κόσμο» υπογράμμισε.
Δασμοί και μειώσεις φόρων
Παράλληλα, ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε ηγέτες επιχειρήσεων να «πάνε στην Αμερική» για την παραγωγή των προϊόντων τους, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν δασμούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι κατ' αρχάς θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15% (από 21%) για όσες επιχειρήσεις κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, κάτι που «θα προκαλέσει ενθουσιασμό», όπως ισχυρίστηκε.
«Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι απλό: Ελάτε να παράγετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα απολαύσετε ορισμένους από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο. Αλλά αν δεν κάνετε την παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι δικαίωμά σας, τότε, πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς», επεσήμανε.
Το Κογκρέσο μάλιστα αναμένεται να ψηφίσει τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρου στην ιστορία της Αμερικής, όπως γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και είναι ανοιχτές για όλους επιχειρηματίες.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τον πληθωρισμό με ένα μείγμα δασμών, απορρυθμίσεων και φορολογικών περικοπών μαζί με την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και τη δέσμευσή του να καταστήσει τις ΗΠΑ κόμβο τεχνητής νοημοσύνης, κρυπτονομισμάτων και ορυκτών καυσίμων. Άσκησε επίσης κριτική στα επίπεδα φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη και θα το χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Τραμπ. «Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια κατασκευαστική υπερδύναμη».
Ενέργεια
Eπίσης, ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη «και θα το χρησιμοποιήσουμε», ενώ αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά θα κάνει την πατρίδα του μια κατασκευαστική υπερδύναμη.
Επανέλαβε, δε, πως οι ΗΠΑ θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της ΑΙ και των crypto, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τόσο από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την τιμή του «μαύρου χρυσού» ενώ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει το πακέτο επενδύσεων στις ΗΠΑ σε 1 τρισ. δολάρια από 600 δισ. δολάρια.
Πυρά στην ΕΕ και στο βάθος ΝΑΤΟ
Ο Τραμπ αναφερόμενος στην Ευρώπη υποστήριξε ότι φέρεται άδικα στις ΗΠΑ στο ζήτημα της φορολογίας. «Από τη σκοπιά της Αμερικής, η ΕΕ μας συμπεριφέρεται πολύ, πολύ άδικα, πολύ άσχημα», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα και δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας».
Επιπροσθέτως, εξήγησε πως οι ΗΠΑ εγγυώνται εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο), όμως οι «27» μεταχειρίζονται άσχημα τον Αμερικανό σύμμαχό τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η εξαγωγή προϊόντων στην «Γηραιά Ήπειρο».
«Eίναι πολύ δύσκολο να φέρουμε προϊόντα στην Ευρώπη, ωστόσο αναμένουν να πουλήσουν και πουλάνε τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Λοιπόν, ξέρετε πως έχουμε ελλείμματα εκατοντάδων δισ. δολαρίων με την ΕΕ και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Και θα κάνουμε κάτι για αυτό» δεσμεύτηκε.
Βάζουν δασμούς σε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε... Έχουμε κάποια πολύ μεγάλα παράπονα από την ΕΕ», συνέχισε. Απευθυνόμενος στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι θα απαιτήσει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ τους, υπενθυμίζοντας ότι πολλές «έπιασαν» τον προηγούμενο στόχο της συμμαχίας για δαπάνες 2% του ΑΕΠ κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά από δική του πίεση.
Ρωσία και Κίνα
Εστίασε, εκ νέου στις προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι ελπιδοφόρες, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό (σ.σ. μια ειρηνική λύση). Αυτό (σ.σ. η Ουκρανία) δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πεδίο θανάτου... ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διαδικτυακή του ομιλία.
«Η χώρα μας σύντομα θα είναι πιο δυνατή, πιο πλούσια και πιο ενωμένη από ποτέ, και ολόκληρος ο πλανήτης θα είναι πιο ειρηνικός και ευημερών, ως αποτέλεσμα αυτής της απίστευτης ορμής μας, αυτών που κάνουμε και πρόκειται να κάνουμε» τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση.
Δήλωσε πως επιθυμεί να συναντήσει το συντομότερο δυνατό τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να εργαστεί για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι πιστεύει πως Ρωσία και Κίνα μπορεί να υποστηρίξουν τη μείωση των δικών τους οπλοστασίων.
Μάλιστα, ο Τραμπ διέκρινε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφέροντας ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους σε αυτήν την κατάσταση», είπε ο Τραμπ. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να τη σταματήσουμε».
Παράλληλα είπε ότι προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ελπιδοφόρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προσπάθειες αυτές.