Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προανήγγειλε ότι θα αντιδράσει «σθεναρά» στους «αδικαιολόγητους φραγμούς στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από την ΕΕ.
«Η ΕΕ θα αντιδράσει σθεναρά και άμεσα ενάντια στους αδικαιολόγητους φραγμούς στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, ακόμη και όταν οι δασμοί χρησιμοποιούνται για την αμφισβήτηση θεμιτών και αμερόληπτων πολιτικών», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν που κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη αγορά στον κόσμο. Και έχει ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε.
«Η ΕΕ θα προστατεύει πάντα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητους δασμούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Ο εκπρόσωπος σχολίασε ότι, με τη δημιουργία μιας μεγάλης και ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς, «η ΕΕ διευκόλυνε το εμπόριο, μείωσε το κόστος για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ και εναρμόνισε τα πρότυπα και τους κανονισμούς σε 27 χώρες».
«Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Η Ευρώπη τάσσεται υπέρ του διαλόγου, της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε εάν η άλλη πλευρά εφαρμόζει τους κανόνες. Αλλά θα προστατεύουμε επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μας σε κάθε βήμα. Δεν περιμένουν λιγότερα από εμάς».