Σιπολλόνε: Ενισχύεται το σενάριο που θέλει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σιπολλόνε: Ενισχύεται το σενάριο που θέλει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, είναι πιθανό να πετύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό νωρίτερα από ό,τι δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις μας», δήλωσε ο Σιπολλόνε.

Το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις μειώσεις του κόστους δανεισμού μετά την τελευταία της απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τον Πιέρο Σιπολλόνε, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Expansion, ο πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας ανέφερε πως κάποιοι λόγοι που στηρίζουν αυτο το σενάριο είναι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η ανατίμηση του ευρώ, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

«Από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αγορές στοιχηματίζουν για νέα μείωση των επιτοκίων στο 2% τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Σιπολλόνε.

Τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απέφυγαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ενώ εξετάζονται ακόμη όλα τα πιθανά σενάριο πριν από την επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, είναι πιθανό να πετύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό νωρίτερα από ό,τι δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις μας», δήλωσε ο Σιπολλόνε.

«Προχωράμε στην επόμενη συνεδρίαση με νέα δεδομένα που θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας, κατ' εμέ υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο Σιπολλόνε επικαλέστηκε έρευνα του προσωπικού του που υπολογίζει ότι μια μείωση του χρέους χαρτοφυλακίου κατά 500 δισ. ευρώ που αναμένεται το 2025 θα μειώσει την προσφορά των πιστώσεων κατά 75 δισ. ευρώ.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, αν δεν συμβεί κάτι άλλο, η μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας ασκεί πίεση στη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών», σημείωσε. «Επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε αυτό το ενδεχόμενο και να το λάβουμε υπόψη, προκειμένου να αποφασίσουμε για τη νομισματική μας πολιτική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Καθολική απαγόρευση του short selling για στήριξη της αγοράς

«Παραγωγικές» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ουκρανίας στο Ριάντ, εκτιμά το Κίεβο

Ουκρανία: Ξεκίνησαν στο Ριάντ συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider