Ως «Ημέρα Πληθωρισμού» αντί για «Ημέρα Απελευθέρωσης» χαρακτήρισε τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επεσήμανε πως είναι ανάγκη να αξιολογήσουμε τις συνέπειες από τους δασμούς, οι οποίοι θα βλάψουν πολίτες και αγρότες σε ΗΠΑ, ΕΕ και όλο τον πλανήτη.
Έκανε λόγο για μία χαοτική και άδικη πρακτική από τον Αμερικανό πρόεδρο, που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών σε ΗΠΑ και σε ΕΕ όπως συνέβη με το «χτύπημα» που προηγήθηκε σε χαλκό και αλουμίνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν μελέτησε επαρκώς τους συντελεστές στους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και διεμήνυσε πως «θα λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές».
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία ύπαρξης εποικοδομητικών συνομιλιών ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το εμπόριο και η μετανάστευση βρίσκονται στα χέρια του συμβούλου εμπορίου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, με τον οποίο δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες ενώ το πρώτο κρας τεστ θα δοθεί στις 14 Απριλίου που συνεδριάζει το Συμβούλιο για «Εξωτερικές Υποθέσεις» της ΕΕ.
Ξεκαθάρισε επίσης πως η ΕΕ έχει μία εργαλειοθήκη με όπλα για αντιδράσει, με κορυφαίο το Anti-Coercion Instrument (ACI - μέσο αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού), που το χαρακτήρισε μάλιστα ως «μπαζούκα», ενώ χαρακτήρισε ως άδικες και αντιπαραγωγικές τις δράσεις των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Το ACI έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για να λειτουργεί αποτρεπτικά κατά κάθε πιθανού οικονομικού εξαναγκασμού, παρέχοντας στην ΕΕ πρόσβαση σε ευρύ φάσμα πιθανών αντιμέτρων κατά της χώρας που αναλαμβάνει επιθετική δράση. Στη «φαρέτρα» του ACI περιλαμβάνονται μέτρα όπως η επιβολή δασμών, περιορισμοί στις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, και περιορισμοί στην πρόσβαση σε άμεσες ξένες επενδύσεις ή δημόσιες συμβάσεις.
Kατά τον κ. Λάνγκε στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του πως στην ΕΕ «δεν είμαστε ενός ανδρός αρχή», αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. «Θα υποστούμε ζημιά αλλά θα έχουμε να έχουμε στο μίνιμουμ τις συνέπειες. Θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή σταθερότητα και θα πάρουμε αντίμετρα, με προσοχή, σε συντονισμό και με άλλους εμπορικούς εταίρους» υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως η ΕΕ είναι ενωμένη ενώ καμία χώρα και κανένα κράτος - μέλος δεν θα μείνει μόνο του. «Και οι 27 επηρεαζόμαστε» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως η χρήση του ACI είναι η έσχατη λύση καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο ισχυρής κλιμάκωσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση παραμένει στο τραπέζι, όπως και άλλες επιλογές. «Οι διαπραγματεύσεις είναι καλύτερες από την χρήση του όπλου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.