Το μήνυμα της ενότητας απέστειλαν οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ που συζήτησαν για τις εμπορικές σχέσεις της Γηραιάς Ηπείρου με τις ΗΠΑ, μετά τους δασμούς Τραμπ, διαμηνύοντας παράλληλα πως στόχος είναι μία ισορροπημένη και αποτελεσματική απάντηση με πρώτο σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, χωρίς να αποκλείονται οι αμοιβαία επωφελείς λύσεις.
Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ιδίως της επιβολής των αμερικανικών δασμών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου άδραξαν αυτήν την ευκαιρία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των νέων δασμών και να διερευνήσουν τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, η οποία παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση της ΕΕ. Εκτός από την απάντηση της ΕΕ σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο, εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα περαιτέρω ανάλογων αντίμετρων, εάν χρειαστεί.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δασμοί: Η Κομισιόν καλεί τις ΗΠΑ σε διαπραγμάτευση - Πρόταση για δασμούς «μηδέν προς μηδέν» για αυτοκίνητα και βιομηχανικά αγαθά
«Η ΕΕ λυπάται βαθύτατα για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ και παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο, αναζητώντας μια αμοιβαία επωφελή λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Τα κράτη - μέλη μας είναι ενωμένα και αποφασισμένα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Υποστηρίζουμε την Κομισιόν και η απάντησή μας θα χαρακτηρίζεται από υπομονή και σταθερότητα. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» τόνισε ο Πολωνός υπ. Εμπορίου, Μίχαλ Μπαρανόφσκι.
Ταυτόχρονα, επί τάπητος βρέθηκε η τρέχουσα κατάσταση και οι μελλοντικές προοπτικές των εμπορικών σχέσεων ΕΕ - Κίνας. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση των εμπορικών δεσμών της ΕΕ με την Κίνα μετά την επίσκεψή του στη χώρα. Είχε συζητήσεις του με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης και τον Υπουργό Εμπορίου εστιάζοντας στη βελτίωση και εξισορρόπηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.
«Η Κίνα παραμένει ο 3ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανισορροπίες συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες. Το εμπορικό έλλειμμα ΕΕ-Κίνας για το 2024 έφτασε τα 304,5 δισ. ευρώ. Αν και υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022 (397 δισ. ευρώ), υπάρχει υψηλό ρεκόρ όσον αφορά τον όγκο αγαθών. Το 2024, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην ΕΕ έφθασαν ρεκόρ πενταετίας στα 185 δισ. δολάρια ενώ οι ΑΞΕ της ΕΕ στην Κίνα παρέμειναν σταθερές στα 184 δισ. ευρώ» τονίζεται.