Τα ρομπότ εκτοξεύουν τις αποδόσεις των hedge funds

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομπότ εκτοξεύουν τις αποδόσεις των hedge funds
Οι ταχύτεροι υπολογιστές και τα big data έχουν δώσει νέες δυνατότητες στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που αυτοματοποιούν τις δεξιότητες τις οποίες κάποτε διέθεταν μόνο λίγοι και εκλεκτοί «μύθοι» της αγοράς.

«Άλμα» έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των συστηματικών (systematic) hedge funds τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ράλι των αγορών.

Ολοένα περισσότερες επενδυτικές εταιρείες αξιοποιούν τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται ραγδαία κατορθώνοντας να διπλασιάσουν το ενεργητικό τους στα επίπεδα των 500 δισ. δολαρίων φέτος για τη συγκεκριμένη κατηγορία funds, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays.

Οι ταχύτεροι υπολογιστές και τα big data έχουν δώσει νέες δυνατότητες στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που αυτοματοποιούν τις δεξιότητες τις οποίες κάποτε διέθεταν μόνο λίγοι και εκλεκτοί «μύθοι» της αγοράς. Ακόμη και οι πιο «παραδοσιακοί» traders στρέφονται πλέον στις «ρομποτικές» τεχνικές, ενισχύοντας αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον στην αγορά: τα funds που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες επενδυτικές διαδικασίες αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς των hedge funds.

«Οι παραδοσιακοί διαχειριστές κεφαλαίων ήταν αυτοί που παραδοσιακά τραβούσαν όλη την προσοχή, τα κεφάλαια και τη δόξα», σημειώνει η ομάδα της Barclays υπό τον Λούις Μολινάρι. «Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα hedge funds τόσο από τους διαχειριστές όσο και από τους επενδυτές», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays, το 17% του ενεργητικού που διαχειρίζονται σήμερα τα hedge funds αντιστοιχεί σε εταιρείες που αξιοποιούν τα ρομπότ στη διαχείριση χαρτοφυλακίου. Η πιο δημοφιλής κατηγορία στον κλάδο είναι τα fund διαπραγματευόμενων futures (managed futures funds), τα οποία διαχειρίζονται σήμερα 200 δισ. δολάρια.

Όπως είναι γνωστό, το παν στις επενδύσεις είναι η διαφοροποίηση. Χάρη στις νέες ποσοτικές τεχνολογίες, οι επενδυτές απολαμβάνουν διασπορά των κεφαλαίων τους σε περισσότερους από 500 τίτλους, με αποτέλεσμα τα εν λόγω fund να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sanford C. Bernstein & Co.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που οι αποδόσεις στον κλάδο των hedge funds έχουν αρχίσει να «κάθονται», τα αστρονομικά κέρδη που έχουν καταγράψει κάποια «ρομποτικά funds» –ή αλλιώς «quants»– έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Συνολικά, όμως, η συγκεκριμένη κατηγορία ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς μόνο κατά 1% το διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 και εναρμονίζεται με αυτόν φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι, και σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων, οι αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα, την κατηγορία των στοιχείων ενεργητικού και τη γενική στρατηγική που ακολουθεί κάθε fund.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider