Αρκούν λίγα βήματα για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρκούν λίγα βήματα για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Προς την κατεύθυνση ότι χρειάζονται «μόνο λίγα πρόσθετα βήματα και όχι μια σημαντική αναθεώρηση» για να καταστεί η Ευρωζώνη πιο ισχυρή και ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις θα κινηθούν οι συζητήσεις για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) στο προσεχές διάστημα και οι αποφάσεις, που θα ληφθούν κατ’ επέκταση από τους ευρωπαίους ηγέτες στις συνόδους Κορυφής του ευρώ τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η αρχή θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου σε ειδική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την προετοιμασία της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις για τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες η ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 13ου συνεδρίου του Economist στην Λευκωσία καταδεικνύει εμμέσως το εύρος των αλλαγών και τα βήματα, που αναμένεται να γίνουν με στόχο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με αιχμή τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Χαρακτηρίζουν, δε τις θέσεις, που εξέφρασε ως ένα είδος οδικού χάρτη των κινήσεων, που θα δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα, όπου κυρίαρχη διαγράφεται η στάση του Βερολίνου, ιδίως όσον αφορά στο σκέλος των δημοσιονομικών και κυρίως τη μεταφορά πόρων από τις πλουσιότερες στις πιο αδύναμες χώρες.

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ η ΕΕ δεν χρειάζεται πλήρη δημοσιονομική ένωση με μεγαλύτερες μεταφορές πόρων μεταξύ των χωρών, αλλά ούτε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτρέπει ήδη σημαντικές μεταφορές προς φτωχότερες χώρες, προκειμένου να προωθηθεί πραγματική σύγκλιση και οι μεταβιβάσεις ανέρχονται ήδη στο 4% των οικονομιών τους, ενώ η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια πραγματικά εξαιρετική αναταραχή χρησιμοποιώντας τους ισχύοντες κανόνες.

Μια διευκόλυνση μακροοικονομικής σταθεροποίησης είναι δυνατή χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις ή αμοιβαία αναγνώριση χρεών, ενώ μπορεί να γίνει μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου «για τις βροχερές μέρες» ή μέσω μιας συμπληρωματικής ασφάλισης ανεργίας. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ΕΜΣ είναι μια άλλη επιλογή, πρότεινε ο κ. Ρέγκλινγκ. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να συνδυαστεί στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρεών με ένα πιο διαφανές σύστημα κατανομής των βαρών με τους ιδιώτες πιστωτές σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Απέρριψε, πάντως, τις αυτόματες επεκτάσεις ωριμότητας και πρότεινε τη διοργάνωση αναδιαρθρώσεων τύπου Λονδίνου, σε περίπτωση, που το χρέος μιας χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Όσον αφορά στον μετασχηματισμό του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλαμβάνει προγράμματα διάσωσης, δήλωσε, ότι ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει μέρος αυτού του ρόλου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή.

Στο σκέλος των περαιτέρω βημάτων, που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα όσον αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι για να γίνει εφικτή η δημιουργία κοινής εγγύησης καταθέσεων απαιτείται να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες των τραπεζών σε ορισμένες χώρες. «Οι υγιείς τράπεζες σε μια χώρα δεν θα πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη που έγιναν από τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του ESM. «Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μια κοινή ασφάλιση κατάθεσης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στόχο». Σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών επεσήμανε ότι απαιτεί ευρεία εναρμόνιση των εταιρικών, πτωχευτικών και φορολογικών νόμων «και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο έργο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider