Απομακρύνεται η προοπτική «ενεργοποίησης» του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απομακρύνεται η προοπτική «ενεργοποίησης» του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ

Θα προχωρήσει τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε «ενεργοποίηση» του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος; Παρότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση στο ερώτημα, οι ενδείξεις πυκνώνουν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ αποδυναμώνεται και το Ταμείο θα παραμείνει στην παρούσα θέση, παρακολουθώντας και αξιολογώντας το πρόγραμμα μέσω της «επί της αρχής» συμμετοχής του.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τον ρόλο του ΔΝΤ και τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, στην πραγματικότητα αρμόδιοι στο ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ελληνική αισιοδοξία, και ως φαίνεται το Ταμείο θα περιοριστεί στα δεδομένα της «γκρίζας» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την «επί της αρχής» συμμετοχή του.

Ούτως ή άλλως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θα εισέλθει στην τελευταία φάση πριν την τελική ευθεία για την έξοδο, υποστηρίζουν κύκλοι τις Βρυξέλλες, εξέλιξη που δεν καθιστά αναγκαία την παρουσία ενός ισχυρού εποπτικού ρόλου από το ΔΝΤ μετά την τρέχουσα αξιολόγηση, τον οποίο θα θεωρούσαν απαραίτητο οι ευρωπαίοι πιστωτές υπό διαφορετικές συνθήκες. Πόσω, μάλλον, όταν η χρηματοδότηση, που θα συνόδευε την ενεργοποίηση του προγράμματος, κινείται μόλις στα 2 δις. ευρώ, την ώρα που αναμένεται ότι θα μείνουν αδιάθετα εγκεκριμένα κεφάλαια του μνημονίου.

Κατά πληροφορίες στο ΔΝΤ θεωρούν πλέον απίθανη την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιανουάριο, όπως έχει ζητήσει το Ταμείο. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θεωρείται αναγκαίο κάτι τέτοιο» παρατηρούν κύκλοι στις Βρυξέλλες στο Insider.gr. Όπως επεξηγούν αφενός στην Ευρωζώνη επιμένουν ότι πριν από το τέλος του προγράμματος δεν συζητούν το ζήτημα και αφετέρου ακόμη και στην περίπτωση που θα έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση μια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους στις αρχές του επόμενου έτους «θα ήταν πρόωρη για να αφομοιωθεί πολιτικά από το Βερολίνο».

Από την πλευρά του ΔΝΤ, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, καταγράφεται στροφή στη στάση του, καθώς αφήνεται πλέον να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία, η οποία να καθιστά απαραίτητη τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης όσον αφορά στην ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος, συζήτηση, η οποία θα συνέπιπτε με αξιολόγησή του υπό τους όρους που θέτει το ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμενοποίησης μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος.

«Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ούτε έχει τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης για το θέμα αυτό» επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Insider.gr, σημειώνοντας ότι τόσο οι ευρωπαίοι όσο και το Ταμείο επιθυμούν να υποβαθμίσουν το θέμα.

Η χωρίς αρνητικές εντυπώσεις συμμετοχή του ΔΝΤ, έστω και από τη θέση του «συμβούλου» διασφαλίζει καλύτερη αποτίμηση από την πλευρά των αγορών, στις οποίες θα στραφεί η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος. Το Ταμείο δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος. Μία ρήξη μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων θα επηρέαζε αρνητικά τη θετική εικόνα, που γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί υπέρ της Ελλάδας, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Εξάλλου, μια αξιολόγηση του προγράμματος από την πλευρά του ΔΝΤ θα οδηγούσε ενδεχομένως σε νέο πρόγραμμα με νέα μέτρα, καθώς οι παραδοχές του τρέχοντος – οι οποίες έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό – μπορεί να χαρακτηρίζονταν άκυρες. Πρόκειται για εξέλιξη, που με δεδομένη την ομαλή συνεργασία, που καταγράφεται ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δεν είναι επιθυμητή από καμία πλευρά.

Πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ακόμη με νόημα ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», επεξηγώντας ότι με το ΔΝΤ να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα θα αναμενόταν ότι ίσως ο Πόουλ Τόμσεν θα συμμετείχε στο Eurogroup της Δευτέρας. «Η Ελλάδα δεν αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στο συγκεκριμένο Eurogroup, οπότε δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του Τόμσεν» δικαιολογούν αρμόδιοι την εξέλιξη αυτή. Όμως, υπάρχει μία ακόμη ένδειξη, η οποία «δείχνει» προς έναν αποδυναμωμένο ρόλο του ΔΝΤ. Ενώ το Ταμείο ζητούσε να είναι ιδιαίτερα αυστηρά τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, τελικά θα διεξαχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναμφίβολα εκπρόσωποι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από το ΔΝΤ και η Ντέλια Βελκουλέσκου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν ανελλιπώς την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και της τελευταίας, που προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Αποτελεί, άλλωστε, δέσμευση του Ταμείου ότι θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο αυτό έως το τέλος του προγράμματος, όμως, η διάθεση «αποστασιοποίησής» του γίνεται ολοένα και πιο εμφανής με απώτερη κατάληξη, την μη «πλήρη» συμμετοχή του (με χρηματοδότηση) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider