Μοσκοβισί προς Ελλάδα: Μην χάνετε χρόνο

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί προς Ελλάδα: Μην χάνετε χρόνο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «Ολοκληρώστε την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί με αφορμή τις ανακοινώσεις των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Το μήνυμά μου είναι να μην χάσουμε χρόνο» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μοσκοβισί. «Προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, με πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, τώρα που το ζήτημα του χρέους καθοδόν προς διευθέτηση και καταγράφεται στιβαρή οικονομική ανάπτυξη, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εντός του έτους», δηλώνοντας πάντως «αισιόδοξος» ιδίως μετά το θετικό κλείσιμο της αποστολής στην Ελλάδα των επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο κ. Μοσκοβισί απέδωσε την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαϊου στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά πως εφέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 1,6% περίπου, όταν το Μάιο έβλεπε ανάπτυξη 2,1%.

«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι, για μένα, ο κυριότερος λόγος της επί τα χείρω αναθεώρησης της ανάπτυξης, καθώς επηρέασε αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις περισσότερο από ότι περιμέναμε. Αναμένουμε πάντως εύρωστη βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το 2019» παρατήρησε ο επίτροπος.

Πάντως, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider