Μη ρεαλιστικά κριτήρια και δυσκίνητες διαδικασίες καταλογίζουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι οποίοι ζητούν χαλάρωση με στόχο ταχύτερες διαδικασίες και περισσότερες ρυθμίσεις. Αυτό διατύπωσαν στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα τη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών – 120 δόσεις, η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και τον Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ). Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματιών ζητούν να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις ένταξης στο μηχανισμό παράλληλα με την εισαγωγή πιο ευέλικτων και ρεαλιστικών κριτηρίων ένταξης, καθώς όπως λένε τα ισχύοντα, δημιουργούν σημαντικές αγκυλώσεις.
«Η δεύτερη ευκαιρία για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που βρέθηκαν με οφειλές εντός της κρίσης, είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΕΕ. Είναι γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει δυσκολίες και περιορισμένη μέχρι σήμερα εφαρμογή, όμως αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Ο ίδιος εκπροσωπώντας τους μικρομεσαίους εμπόρους ζήτησε την αλλαγή των κριτηρίων και την εισαγωγή ημιαυτοματοποιημένων, τα οποία όμως να λαμβάνουν υπόψη περισσότερο ποιοτικά στοιχεία της επιχείρησης, ανάμεσα τους ο αριθμός των εργαζόμενων που απασχολεί αλλά και οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις που έχει κάνει η επιχείρηση.
Παράλληλα οι έμποροι εξέφρασαν προβληματισμό σχετικά με το γεγονός ότι, ενώ πολλοί επιχειρηματίες επιθυμούν την ένταξή τους στον εξωδικαστικό, λίγοι είναι αυτοί που τελικά εντάσσονται καθώς τα κριτήρια είναι απαγορευτικά για αρκετούς, ενώ ανασταλτικός παράγοντας φαίνεται να είναι και η άκρως γραφειοκρατική διαδικασία. Παράλληλα καυτηρίασαν και την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να συνεργαστεί ουσιαστικά στις περιπτώσεις όσων επιδιώκουν να βρουν λύσεις μέσω του εξωδικαστικού.
Την άμεση ανάγκη αλλαγών, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων, έχει διατυπώσει κατ' επανάληψη και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μάλιστα, ο ίδιος έχει επισημάνει ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν στόχο τη μείωση του αριθμού των 25 δικαιολογητικών που απαιτούνται, ενώ θα πρέπει να πάψει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία. Αγκάθι πάντως αποτελεί και το υψηλό κόστος που απαιτείται για εκείνους που θέλουν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης από την πλευρά του σημείωσε τα θετικά στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού όπως η δεσμευτικότητα της λύσης για τους εμπλεκόμενους, ενώ τόνισε πως σκοπός του νόμου δεν είναι η είσπραξη χρημάτων αλλά διάσωση των επιχειρήσεων. Ο ίδιος σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες και συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπους των θεσμών για την σταδιακή ελάττωση του γραφειοκρατικού βάρους από 27 πιστοποιητικά και έντυπα σε μόλις 6, καθώς τα υπόλοιπα 21 θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά και άλλες διευκολύνσεις όπως υποδείγματα για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου.