Απλούστευση διαδικασιών για το νόμο Κατσέλη

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απλούστευση διαδικασιών για το νόμο Κατσέλη

Τα κόκκινα δάνεια και η αντιμετώπισή τους, οι επερχόμενες αλλαγές του νόμου Κατσέλη, οι πλειστηριασμοί αλλά και οι υψηλές προμήθειες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμέτοχη των εκπρόσωπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Ειδικού Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε στους τραπεζίτες τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση αναφορικά με το νόμο Κατσέλη και ειδικότερα την απλούστευση των διαδικασιών, ενώ επισήμανε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους και υπάγονται στο νόμο Κατσέλη.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων ο υπουργός τόνισε την σημασία της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

Ειδικότερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τονίστηκε η σημασία της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η ηγεσία του υπουργείου υπογράμμισε ότι με τις νέες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων με βάση την εμπράγματη ασφάλεια ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και να ενισχυθεί η δανειοδοτική λειτουργία των τραπεζών, όμως και οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των κόκκινων δάνειων τους.

Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι, αν και πρόκειται για νέο θεσμό, η στενή παρακολούθησή του από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα δέκα.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τη διαδικασία και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται.

Τέλος, στη συζήτηση με τους τραπεζίτες τέθηκαν και τα θέματα της δημιουργίας παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στη διαμόρφωση των όρων συναλλακτικής συμπεριφοράς των τραπεζών με τους καταναλωτές, αλλά και το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε η διαμόρφωση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με στόχο την εξειδίκευση και τον σχεδιασμό υλοποίησής της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση της κοινής απόφασης για τη δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση, σε παραγωγικούς/κοινωνικούς φορείς και στα πιστωτικά ιδρύματα. Η δημιουργία του Φόρουμ αυτού θα αποτελέσει τη συνέχεια των μέχρι σήμερα άτυπων δομών διαλόγου μεταξύ των παραπάνω μερών και, ως εκ τούτου, θα έχει μόνιμο, και θεσμικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider