«Σφραγίδα» για την διατροφική κυριαρχία της Γαλλίας η στροφή στα «οικολογικά λιπάσματα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφραγίδα» για την διατροφική κυριαρχία της Γαλλίας η στροφή στα «οικολογικά λιπάσματα»
Η οικονομική ζωή συνεχίζεται κανονικά παρά τα πολιτικά θέματα που προέκυψαν ξαφνικά. Η συνολική επένδυση των 1,3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας. H νεοσύστατη FertigHy - Το κονσόρτσιουμ των 5 εταιρειών. Απλoί θεατές σε πολλά έργα οι Έλληνες αγρότες.

Η Γαλλία, είναι στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας εδώ και λίγες ημέρες, λόγω των απρόσμενων εξελίξεων στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο μέσος Έλληνας, απορεί πώς αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγες ημέρες, ενώ συχνά πηγαίοι τίτλοι διεθνών μέσων φέρνουν τη χώρα λίγο πριν την καταστροφή ή τέλος πάντων ανυπέρβλητων δυσκολιών.

Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και υποθέσεις. Γεγονός είναι ότι η οικονομική ζωή στη χώρα, προχωράει με σημαντικές μάλιστα επιτυχίες. Μια τέτοια είναι η προσέλκυση επί γαλλικού εδάφους μιας πολύ πρωτοποριακής επένδυσης παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με χρήση ενέργειας που δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με CO2, προφανώς και πυρηνική στο μείγμα. H συνολική επένδυση θα φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα οδηγήσει την μεγαλύτερη αγροτική οικονομία της ΕΕ στο αύριο, δηλαδή στην παραγωγή τροφής χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το επίτευγμα είναι άξιο επισήμανσης αφού ανάμεσα στους νέους επενδυτές είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της εποχής μας, όπως η γερμανική Siemens και η ολλανδική Ηeineken, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι άγνωστοι στο ευρύ κοινό μέτοχοι είναι άνευ βαρύτητας... Κάθε άλλο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βασική προϋπόθεση για να μεταβεί η παραγωγή τροφής σε πιο πράσινα μονοπάτια είναι η παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων χαμηλού ή ακόμη καλύτερα ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος. Το αζωτούχο λίπασμα, είναι αυτό που δίνει στα φυτά την ενέργεια να μεγαλώσουν, να ανθίσουν, να καρπίσουν και να ωριμάσουν τελικά την παραγωγή τους. Άρα, εμπεριέχουν μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας την οποία αποδίδουν σταδιακά στα φυτά. Προς το παρόν, τα αζωτούχα λιπάσματα μαζί με τα αέρια της κτηνοτροφίας είναι οι πλέον επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την παραγωγή της τροφής μας.

Ας μη ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η σπατάλη τροφίμων, που εάν ήταν χώρα, θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ! H νεοσύστατη εταιρεία FertigHy, είναι μια σύμπραξη μεγάλων επιχειρήσεων από διάφορους χώρους: της τεχνικής, της μηχανολογίας, της διαχείρισης και χρηματοδότησης έργων αλλά και της παραγωγής ενός πολύ διαδεδομένου ποτού της μπύρας.

Το κονσόρτσιουμ των πέντε εταιρειών που την αποτελούν, επρόκειτο αρχικά να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο επί ευρωπαϊκού εδάφους παραγωγής λιπασμάτων χαμηλού αποτυπώματος στην Ισπανία. Για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν, άλλαξαν γνώμη και το νέο εργοστάσιο θα γίνει στην περιοχή Hauts de France. Εκτιμάται ότι αιτίες για την αλλαγή επιλογής έδρας της νέας επένδυσης, είναι πως η Γαλλία μπορεί να προσφέρει ένα πιο ασφαλές μείγμα της ζητούμενης ενέργειας, ΑΠΕ και ραδιενέργεια η οποία είναι χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, έναντι της Ισπανίας και προφανώς ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης της επένδυσης αλλά και της μετέπειτα λειτουργίας της επιχείρησης.

Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν στα πλαίσια της κίνησης Choose France (Διαλέγω την Γαλλία), όπου πολλές, τεράστιες εταιρείες ανακοίνωσαν από το Παλάτι των Βερσαλλιών) την δημιουργία επενδύσεων σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας επί γαλλικού εδάφους.

Ένα από τα έργα Πράσινης μετάβασης είναι και αυτό της FertigHy. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αγροτική δύναμη στην Ευρώπη και οι εκπομπές των αζωτούχων λιπασμάτων αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών εκπομπών του αγροτικού τομέα. Το εν λόγω εργοστάσιο, που θα λειτουργήσει το 2030, θα καλύψει αρχικά το 10% της αγοράς αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ το δεύτερο προβλέπεται να γίνει στην Ισπανία. Επομένως, η Γαλλία εισέρχεται με ορμή στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης στη γεωργία και κτηνοτροφία!

Το εν λόγω εργοστάσιο θα προσδώσει και την ζητούμενη ανεξαρτησία του τομέα από τα ρωσικά λιπάσματα, που παράγονται λόγω φθηνής ενέργειας από φυσικό αέριο και για τον λόγο αυτό θεωρείται και υψηλής ευρωπαϊκής προτεραιότητας. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο, λίγες δηλαδή ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, που αποτέλεσαν αφετηρία πολικών εξελίξεων στη χώρα.

Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να πιστέψουμε ότι οι ιθύνοντες του έργου αυτού, όπως και άλλων σχετικών έργων που ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα στις Βερσαλλίες, δεν ήξεραν ή υποτίμησαν αυτό που εδώ στη χώρα μας λέμε πολιτικό κίνδυνο. Απλώς, ήξεραν ότι όποια εξέλιξη και αν προκύψει από τις ευρωεκλογές, το γαλλικό κράτος, πολιτική ηγεσία και δημόσιος τομέας, θα τιμούσε την υπογραφή του και θα διευκόλυνε το έργο. Αυτό δηλαδή που είναι αμφίβολο σε πολλές άλλες χώρες, της δικής μας περιλαμβανομένης…

Ποιο θα είναι τώρα το πλεονέκτημα του εν λόγω λιπάσματος: θα παράγεται από υδρογόνο που προκύπτει από ηλεκτρόλυση του νερού και όχι από φυσικό αέριο. Έτσι, δεν θα παράγεται CO2 ενώ η τιμή του θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από την εκάστοτε τιμή της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Ας μη ξεχνάμε ότι οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων, ήταν μια από τις βασικές αιτίες που έβγαλαν τους Ευρωπαίους αγρότες στο δρόμο φέτος το χειμώνα. Μικρότερη διακύμανση της τιμής των λιπασμάτων, θα αποτελούσε τεράστια καινοτομία και μια νέα εποχή στην πρωτογενή παραγωγή.

Βέβαια, το έργο αυτό δεν είναι το μόνο έργο παραγωγής καθαρής αμμωνίας, τόσο στη Γαλλία όσο και αλλού. Δεκάδες σχετικά πρότζεκτ στήνονται ανά τον κόσμο για την παραγωγή καθαρής αμμωνίας, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λιπασμάτων. Το υπόλοιπο, θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς περιλαμβανομένης την κίνησης πλοίων που απασχολεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Η επένδυση της FertigHy, είναι αυστηρά εστιασμένη στην παραγωγή λιπασμάτων, όχι ουδέτερου αποτυπώματος αλλά απλώς χαμηλού.

Έτσι την ίδια περίπου περίοδο, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία Lhyfe, εταιρεία που συνεργάζεται στενά με τον κολοσσό λιπασμάτων YARA, ο οποίος διαθέτει ήδη μεγάλη τεχνογνωσία σε χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος λιπάσματα, θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής αμμωνίας στο λιμάνι της Le Havre, με ενίσχυση από το γαλλικό κράτος της τάξης των 149 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό είχε υπαχθεί στα έργα IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς κλείνοντας τη μικρή αυτή παρουσίαση; Την επιταχυνόμενη Πράσινη μετάβαση στην γεωργία, που εμείς ακόμη δεν ξέρουμε τι σημαίνει; Την συνέχεια κράτους πριν και μετά τις εκλογές; Το κολοσσιαίο μέγεθος των υλοποιούμενων επενδύσεων; Την συνένωση των δυνάμεων μεγάλων εταιρειών μπροστά στις προκλήσεις του περιβάλλοντος; Απλώς θεατές σε πολλά έργα οι Έλληνες αγρότες αλλά και οι πολίτες...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:08

Ομπάμα: Η αποχώρηση Μπάιντεν φέρνει τους Δημοκρατικούς σε «αχαρτογράφητα νερά

00:42

Απόσυρση Μπάιντεν: Οι πρώτες αντιδράσεις από Ευρώπη, Ρωσία και Ισραήλ

00:14

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών

23:53

Πόση ώρα μπορεί να περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη

23:39

Γαλλία: 1 νεκρός σε συμπλοκές συμμοριών – Συλλήψεις ανηλίκων

23:32

ΗΠΑ: Ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ως υποψήφιος των Δημοκρατικών;

23:26

Θεσσαλία: Κλείνουν μέχρι 26/6 τα σφαγεία λόγω πανώλης

23:09

Επίθεση ακροδεξιών σε δημοσιογράφο στο Τορίνο

22:57

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις

22:42

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ

22:28

Κασσελάκης για απόσυρση Μπάιντεν: «Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας»

22:11

Γιατί αποσύρθηκε ο Τζο Μπάιντεν - «Να παραιτηθεί άμεσα και από την Προεδρία»

21:53

Επεισόδια και συλλήψεις στη Βιέννη

21:35

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ για Μπάιντεν: «Ήταν μακράν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία»

21:18

«Σφραγίδα» για την διατροφική κυριαρχία της Γαλλίας η στροφή στα «οικολογικά λιπάσματα»

20:59

Εκλογές στις ΗΠΑ: Εκτός προεδρικής κούρσας ο Μπάιντεν - Δίνει το «χρίσμα» στην Χάρις

20:44

Τελ Αβίβ κατά Άγκυρας: Ο Ερντογάν παρέχει όπλα και χρήματα στους τρομοκράτες της Χαμάς

20:28

Κασσελάκης για Κύπριους αγνοούμενους: Η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά

20:12

Έβρος: Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που δέχθηκε πυρά – Θα χρειαστεί και νέο χειρουργείο

19:56

Eurostat: Σχεδόν 3 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα σε όρια φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

19:40

Πυροσβεστική: 30 φωτιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

19:24

Tα νέα Air Force One και η αναβάθμιση του 737 MAX - Οι προκλήσεις για την Boeing

19:08

Δύο σοβαρά τροχαία στο Ρέθυμνο: Μία νεκρή και 3 τραυματίες

18:52

Χούθι προς Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό - «Χωρίς κόκκινες γραμμές η επίθεσή μας»

18:36

Airbus: Φλερτάρει με deal για πώληση 30 αεροσκαφών τύπου A330neo στη Flynas

18:20

Πριν πας διακοπές: 5 συσκευές που πρέπει πάντα να βγάζεις από την πρίζα

18:04

Λωρίδα της Γάζας: Μαίνονται οι μάχες στη Ράφα - Μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων

17:48

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση κορονοϊού – Τι δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ

17:32

Βαρκελώνη: Σκέψεις για αύξηση του τουριστικού φόρου στην κρουαζιέρα

17:16

Τραμπ: Δεν με προειδοποίησαν πριν ανέβω στη σκηνή - Το φάουλ των Μυστικών Υπηρεσιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider