Ξεκινούν οι εργασίες ανοικοδόμησης στην Ανατολική Αττική - Από το 2019 οι μπουλντόζες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν οι εργασίες ανοικοδόμησης στην Ανατολική Αττική - Από το 2019 οι μπουλντόζες
Τι άκουσε ο πρωθυπουργός για την ανοικοδόμηση στα καμένα της Ανατολικής Αττικής σε επίσκεψή του εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και σε μέρα απεργίας των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί στη Ραφήνα και στο Μάτι, σχεδόν ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου, προκειμένου να συναντηθεί με επιτροπές κατοίκων και να ενημερωθεί για την πορεία της ανοικοδόμησης της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην περιοχή λίγο μετά τις 10:00, ενώ νωρίτερα είχε πάει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει συχνή παρουσία και αποτελεί, ουσιαστικά, τον σύνδεσμο των επιτροπών κατοίκων με την επίσημη πολιτεία. «Ήρθαμε σήμερα που απεργούν οι δημοσιογράφοι για να μην λέτε ότι η επίσκεψή μας έχει να κάνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα κανάλια είναι «κλειστά», η συζήτηση «ανοιχτή», είπε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να μιλήσει εκτενέστερα, με τον λόγο να περνά, κατόπιν του αιτήματος των κατοίκων, στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έχει την εποπτεία των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Το όζον ζήτημα που αφορά τους κατοίκους έχει να κάνει με την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις επισκευές και τις ανακατασκευές κατοικιών. Έτσι, όπως εξήγησε στους κατοίκους ο κ. Σπίρτζης, ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εκδίδονται οι άδειες επισκευής για όσων τα σπίτια βγήκαν «πράσινα» στην απογραφή (δηλαδή, όσα είχαν μικρότερες ζημιές), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες άδειες για τα «κίτρινα» και τα «κόκκινα» σπίτια. Οι πρώτες μπουλντόζες θα πρέπει να αναμένονται στην περιοχή στις αρχές του 2019, ενώ, μια σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση, είναι ότι όσοι είχαν σπίτια χτισμένα πάνω σε ρέματα, θα λάβουν μεν την απαιτούμενη αποζημίωση, αλλά τα σπίτια τους δεν θα ξαναχτιστούν στο ίδιο σημείο και θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού. Κατά προτεραιότητα, δε, θα ξεκινήσουν οι επισκευές στις μόνιμες κατοικίες και θα ακολουθήσουν οι εξοχικές.

Μάλιστα, χθες η κυβέρνηση κατέθεσε και τροπολογία, προκειμένου να εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τις ανάγκες της κατάστασης, καθορίζοντας τους περιορισμούς δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται ή να ανεγείρονται νέα κτήρια, χωρίς να εμποδίζεται η διαδικασία σχεδιασμού και κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στο Μάτι.

Σύμφωνα με παριστάμενους, το κλίμα ήταν ήπιο, κάτι που, εν πολλοίς, οφείλεται στην μάλλον τακτική παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έγινε δέκτης διαμαρτυριών από τις επιτροπές κατοίκων. Δεσμεύτηκε, δε, σε εκπροσώπους της επιτροπής νέων της περιοχής, η οποία είναι και εξαιρετικά δραστήρια, ότι θα τους δεχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειωτέον, στο καφέ, όπου έγινε η συνάντηση, παρών ήταν ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, αλλά εκ νέου απουσίαζε η δημοτική αρχή του Μαραθώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider