Στην πολιτική, η…μισή δουλειά είναι το timing. Γι’ αυτό και ο προγραμματισμός της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα για τις 10 Ιανουαρίου, καίτοι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ακόμα από το Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σε μια περίοδο με πυκνές πολιτικές εξελίξεις.
Όταν θα έρθει στην Αθήνα η κ. Μέρκελ, στην πΓΔΜ θα εξελίσσεται το τελευταίο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, η Συμφωνία θα ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 2/3 εκεί και στη συνέχεια, η μπάλα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα περάσει στην ελληνική Βουλή, ενώ θα υπάρχει και η εκκρεμότητα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της πΓΔΜ ότι η Συμφωνία πρέπει να περάσει, γιατί είναι προς όφελος τόσο της χώρας, όσο και της ευρύτερης ισορροπίας στα Βαλκάνια.
Από εκεί και πέρα, με δεδομένη και την μετακύληση της εκκρεμότητας στην ελληνική Βουλή, η κ. Μέρκελ θα στείλει και ένα μήνυμα προς το εν Ελλάδι πολιτικό σύστημα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί κι εδώ, περιγράφοντας τη «μεγάλη εικόνα». Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα πολυάριθμα σενάρια για την «αριθμητική» στη Βουλή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται σίγουροι ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, συνυπολογίζοντας τους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, πλην των κ.κ. Αμυρά και Ψαριανού που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους. Συνεπώς, το μήνυμα της κ. Μέρκελ απευθύνεται κυρίως στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και σε λοιπούς βουλευτές.
Ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει και τι πρόκειται να πει η κ. Μέρκελ ως προς τη στάση της αντιπολίτευσης, ιδίως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για «ανταλλαγή» της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων. Στο πρόγραμμα της Καγκελαρίου προβλέπεται να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθεί σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, ως προς το κατά πόσο μπορεί η κ. Μέρκελ να ασκήσει πίεση στη ΝΔ για τη στάση της στη Βουλή, τα περιθώρια είναι σαφώς περιορισμένα, μιας και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκρυσταλλώσει τη στάση του κόμματος εδώ και καιρό, ενώ στους διεθνείς συνομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η στάση του κόμματος ήταν γνωστή ήδη από το τέλος του 2017, όταν οι συζητήσεις ήταν ακόμα σε προκαταρκτικό επίπεδο. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια ελιγμών, άπαξ και περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή, είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ θα έχει απωλεσθεί και το «όπλο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Όπως και να έχει, πάντως, η κ. Μέρκελ, πέρα από το Σκοπιανό, αναμένεται να εκφράσει και «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία για την επόμενη μέρα, μιας και είναι σαφές ότι εδώ και καιρό, η διάθεση στο Βερολίνο απέναντι στη χώρα μας έχει αλλάξει, ιδίως όσο δεν απασχολούμε κατά αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα εκεί. Σημειωτέον, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα μετά την άνοιξη του 2014, με αποτέλεσμα να προγραμματίζεται να γίνει με κάθε επισημότητα.