«Είναι προφανής η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία, όταν μάλιστα το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο από το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη. Επομένως αναδεικνύεται η ανάγκη παρέμβασης στον συγκεκριμένο τομέα και με συγκεκριμένες πολιτικές, για να διατηρήσουμε τις ελληνικές βιομηχανίες».Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σε εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ για τη βιομηχανία.
H υφυπουργός Ανάπτυξης αν και παραδέχθηκε όμως την αναγκαιότητα αυτή συμπλήρωσε ότι στην ακολουθούμενη από την κυβέρνηση φορολογική πολιτική υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεδομένα που σχετίζονται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η κυρία Τζάκρη είπε ότι η διευθέτησή τους αποτελεί αναγκαιότητα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και πως παραμένει "κόκκινη γραμμή" η προστασία της πρώτης κατοικίας κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης στη κατεύθυνση της «αποφυγή του "ξεπουλήματος" δανείων».
Επιπλέον προσέθεσε ότι ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει την άρση εμποδίων για την οικονομία και θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και του τραπεζικού συστήματος
Προστασία για τα τραπεζικά στελέχη ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν από ποινικές και αστικές ευθύνες με νομοθετική ρύθμιση τα τραπεζικά στελέχη που διαχειρίζονται τη διευθέτηση των δανείων.
Το φόρουμ για τη βιομηχανία το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την συμμετοχή εκπρόσωπων των παραγωγικών τάξεων, κατέληξε σε σειρά προτάσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομίας , η υιοθέτηση των οποίων αποτελεί συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων. Οι ομάδες εργασίας που αποτελούν το φόρουμ κατέληξαν ότι τομείς όπως της Αγροτοδιατροφής, της Χημικής Βιομηχανίας, της Υγείας και του Φαρμάκου, των Υλικών και των Κατασκευών, της Ενέργειας, της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας, των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, της Τεχνολογίας-Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική και μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Μάλιστα επεσήμαναν αλλαγές και βελτιώσεις που πρέπει να υπάρξουν στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά δυναμικούς κλάδους της βιομηχανίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, το φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αλλά και τη βελτίωση και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που πρέπει να έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις.
Επόμενο βήμα είναι η έγκριση του σχεδίου των προτάσεων του φόρουμ για τη Βιομηχανία από το ΚΥΣΟΙΠ και η νομοθετική επεξεργασία των προτάσεων.
Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Γιώργος Καββαθάς, του ΚΕΠΕ Νίκος Θεοχαράκης καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης.