Η μομφή της ΝΔ, το αυτογκόλ της ταύτισης Τσίπρα-Πολάκη και ο «κομήτης» Κυμπουρόπουλος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μομφή της ΝΔ, το αυτογκόλ της ταύτισης Τσίπρα-Πολάκη και ο «κομήτης» Κυμπουρόπουλος
Η ΝΔ θέλησε μέσω της πρότασης μομφής να αναδείξει την ταύτιση Τσίπρα-Πολάκη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός έκανε εκλογικό δώρο στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Υπό άλλες περιστάσεις, η χθεσινή μέρα θα ήταν διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνόδευε τον Μάνφρεντ Βέμπερ στη Νεμέα και θα μιλούσε μαζί του στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του στο Ζάππειο. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να «πυροβολεί» τη ΝΔ ότι θέλει να κόψει το δώρο των Χριστουγέννων , όπως είπε, άλλωστε, χθες στη Βουλή και ο πρωθυπουργός, παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγγείλει προπαγάνδα και έχει πει ότι δεν μίλησε ποτέ για περικοπή, αλλά στηλίτευσε την επιδοματική λογική της κυβέρνησης που αρκείται π.χ. στο κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης. Ο πιο αμετροεπής υπουργός της κυβέρνησης κατάφερε να πετύχει ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ στην εστία του πρωθυπουργού, την ώρα που αυτός προσπαθούσε να βάλει την ατζέντα και να «ωθήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γωνία. Επιτέθηκε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος έλεγε ότι, ως άτομο με αναπηρία διεκδικεί ίσες ευκαιρίες, λέγοντας ότι προσελήφθη στο ΕΣΥ σε προσωποπαγή θέση, με τις ευνοϊκές διατάξεις για τα ΑΜΕΑ. Και, από εκεί και μετά, ακολούθησε η θύελλα.

Στόχος ο Τσίπρας

Για τη ΝΔ ήταν σαν να παίρνει πάσα με το τέρμα ανυπεράσπιστο και τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο. Στην πρωινή σύσκεψη της οδού Πειραιώς συζητήθηκε πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να αντιδράσει. Κοινή συνισταμένη του κ. Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του ήταν ότι η παρέμβαση Πολάκη ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της σωρείας των δημόσιων παρεμβάσεών του που έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο κ. Πολάκης, όμως, ήταν εύκολος στόχος για τη ΝΔ, αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «sittingduck». Ο πραγματικός στόχος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είχε δύο επιλογές: να αποπέμψει τον υπουργό του με συνοπτικές διαδικασίες και να δείξει «ηγετικότητα», χάνοντας μόνο έναν υπουργό που απλώς «έκανε θόρυβο» ή να τον κρατήσει και να ταυτιστεί μαζί του. Ο κ. Τσίπρας, κατά τη ΝΔ, έκανε το δεύτερο. Ουδέποτε, στη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, διαφοροποιήθηκε ουσιωδώς από τον κ. Πολάκη, παρά είπε ότι ως Κρητικός είθισται να είναι και λίγο…αψύς. Ο, δε, κ. Πολάκης, παρ’ ό,τι κατέβασε τον συνήθως οξύτατο τόνο του, είπε σε δήλωσή του ότι απλώς άσκησε πολιτική κριτική στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Για τη ΝΔ, όμως, ο στόχος είχε επιτευχθεί: ο κ. Τσίπρας είχε ταυτιστεί με τον κ. Πολάκη και έδινε στην αξιωματική αντιπολίτευση τη λαβή να λέει ότι ο πρωθυπουργός σε τίποτε δεν διαφέρει από τον υπουργό του, ο οποίος, σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί…εγκεφαλικά.

Ως προς το πόσο πετυχημένη είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθη χθες στη Νεμέα, μετά την επίσκεψή του σε οινοποιείο με τον κ. Βέμπερ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να συσπειρώνεται γύρω από τον Πολάκη. Αυτό με ξεπερνάει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πολιτική υπάρχει και η ηθική. Οι πολίτες μετά από αυτό έγινε σήμερα, θα ξέρουν ότι αν επιλέξουν τον κ. Τσίπρα παίρνουν μαζί και τον κ. Πολάκη. Οι δύο τους είναι ένα και το αυτό», είπε στους παριστάμενους συντάκτες ο πρόεδρος της ΝΔ. Σημειωτέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέμενε ότι ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει την πρόταση μομφής που θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα σε ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην επιτρέψει να γίνεται μια συζήτηση μόνο για τον κ. Πολάκη.

Η εκτόξευση Κυμπουρόπουλου

Για τον ίδιο, όμως, σημασία είχε η ανάδειξη της ταύτισης Τσίπρα-Πολάκη. Όσο για τον έτερο πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο ίδιος ήταν ο…σταρ της βραδιάς χθες στο Ζάππειο. Κάθισε δίπλα στον Γιώργο Αμυρά, έβγαζε φωτογραφίες και μοίραζε χαμόγελα. Ουδέποτε επιτέθηκε στον Παύλο Πολάκη, τόσο σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, όσο και σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Πέρασε, ουσιαστικά, «από πάνω του». Και, όταν ερωτάτο, αν στενοχωρήθηκε έστω από την επίθεση του κ. Πολάκη, απαντούσε αφοπλιστικά ότι ο ίδιος ξέρει την πορεία και τον εαυτό του και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτό το μονοπάτι. Να σημειωθεί, δε, ότι ο κ. Πολάκης πέτυχε και κάτι άλλο: να κάνει τον ήδη εξαιρετικά συμπαθή εντός της ΝΔ κ. Κυμπουρόπουλο «μασκότ» του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, με πολλούς ήδη να προβλέπουν ότι θα πάει εξαιρετικά καλά στη σταυροδοσία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider