Ακυρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ λόγω... Πελόζι - Ο Ερντογάν και ο δεύτερος γύρος επενδυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακυρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ λόγω... Πελόζι - Ο Ερντογάν και ο δεύτερος γύρος επενδυτών
Οι εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ «ακύρωσαν» το ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εστιάζει στα ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν και επενδυτές.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μετά την απόφαση των Δημοκρατικών και πιο συγκεκριμένα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να θέσουν θέμα καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση διμερών συναντήσεων του προέδρου των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομολογουμένως, η ελληνική πλευρά είχε προσδοκίες από αυτή την πρώτη διά ζώσης επαφή των δύο ηγετών σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, πλην όμως οι εσωτερικές διεργασίες στις ΗΠΑ άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και μετατόπισαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Λευκού Οίκου, καθώς πλέον ο κ. Τραμπ ερευνάται για προδοσία.

Μένει να φανεί, πλέον, αν το ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου εντός της μέρας, αν και αυτό εξαρτάται απολύτως από τις εσωτερικές διεργασίες στις ΗΠΑ και τις επόμενες κινήσεις του προέδρου Τραμπ.

Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώνεται στο σημερινό πρόγραμμα επαφών του, με το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δεσπόζει σε αυτό. Η επαφή των δύο ηγετών, η πρώτη μετά την εκλογική νίκη του κ. Μητσοτάκη, είναι προγραμματισμένη για τις 16:45 και, όπως είναι αναμενόμενο, επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ζητήματα: από την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, αλλά και πολύ περισσότερο, η κατάσταση που επικρατεί ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού, με δεδομένη τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει στον κ. Ερντογάν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να επανεκκινήσουν σε νέα βάση, «χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες» και γι’ αυτό και ο ίδιος επιδιώκει να έχει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι επενδυτές

Πέραν του προγράμματος διμερών επαφών, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα έχει μια σειρά επαφών με επενδυτές. Το χθεσινό ραντεβού του στα γραφεία της Goldman Sachs, άλλωστε, πήγε εξαιρετικά καλά, με περί τους 40 CEOs μεγάλων αμερικανικών εταιρειών να εμφανίζονται και να συζητούν με τον πρωθυπουργό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν αυτές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ενέργειας, όπως π.χ. η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει μετά τις 18:00 στο Global Business Forumτου Bloomberg, ενώ στο περιθώριο του forum θα έχει συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και θα παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο BloombergTV-μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Αμέσως μετά το Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε γεύμα που οργανώνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, παρουσία επίσης ικανού αριθμού σημαντικών επενδυτών.

Τέλος, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα περιλαμβάνει και ομιλία σε μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία ομογενών στην Αστόρια, με έμφαση τόσο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το διαρκές προσκλητήριο προς τα μέλη της ομογένειας να επενδύσουν στη χώρα, αλλά και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider