Τους σχεδιασμούς της για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα αποκρυσταλλώνει η κυβέρνηση, με βάση τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, με βάση την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τη διετία 2019-2020 θα «τρέξουν» συνολικά περίπου 20.000 προσλήψεις, ακριβώς ειπείν 19.700 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο αναλυτικά τα στοιχεία για το δημόσιο αυτή την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο ανέρχεται σε 525.268 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ το έκτακτο προσωπικό ανέρχεται σε 51.680 άτομα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών, οι αποχωρήσεις την διετία 2018-19 ανέρχονται σε 20.300, ενώ, στο κυβερνητικό επιτελείο υπολογίζουν ότι εντός του ερχόμενου έτους θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση από το δημόσιο άλλοι 10.000 εργαζόμενοι.
Πρακτικά, από τους αριθμούς προκύπτει ότι τηρείται περίπου ο κανόνας 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση, ενώ, αν συνυπολογιστούν στην εξίσωση οι προοιωνιζόμενες 10.000 αποχωρήσεις και ο προγραμματισμός των προσλήψεων και για το 2020, τότε η αναλογία θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 1 πρόσληψη για περίπου 2 αποχωρήσεις.
Πάντως, όπως διασαφηνίζουν κυβερνητικές πηγές, ορισμένες προσλήψεις έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς να εξαιρεθούν από την αναλογία του κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων. Πρόκειται για τις προλήψεις στην Ειδική Αγωγή, το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι που ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα στηριχθεί, στην Ειδική Αγωγή και, εν γένει, σε εκπαιδευτικούς.
Εκτός του κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων, ακόμα, είναι και οι 1700 προσλήψεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 400 συνοριοφύλακες, 500 άτομα για την ενίσχυση των επιτροπών ασύλου και άλλους 800 εργαζομένους στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.
Ακόμα και προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2020, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους άλλους υπουργούς, εντός των επόμενων εβδομάδων, να υποβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες για προσλήψεις που έχουν στους τομείς ευθύνης τους, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια ευελιξίας του προγραμματισμού. Άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προτεραιότητα για την κυβέρνηση ως προς τις προγραμματιζόμενες προσλήψεις αποτελούν οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Ήδη, δε, έχουν προχωρήσει οι πρώτες προσλήψεις στον κρίσιμο τομέα της Ασφάλειας.
Κατά πληροφορίες, επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται και σε αλλαγές στον νόμο 2190/1994 του ΑΣΕΠ, με το νομοσχέδιο Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να θιγεί η ουσία της διαδικασίας των προκηρύξεων και άρα το κριτήριο της «αντικειμενικότητας» της όλης διαδικασίας, αλλά να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών. Εξ ου και στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν στενά χρονικά πλαίσιο και απλούστευση των διαδικασιών, ενώ θα προβλέπεται και επιτάχυνση των διαδικασιών για την κινητικότητα και τις μετατάξεις.
Κατά πληροφορίες, δε, η κυβέρνηση έχει ως πρόθεση να αξιοποιεί το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο προκύπτει το επόμενο διάστημα, τόσο από την ανάπτυξη όσο και από την καλύτερη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την ενίσχυση της δυναμικότητας του Δημοσίου και ειδικά τομέων που είναι υποστελεχωμένοι και δοκιμάστηκαν οι αντοχές τους στα χρόνια της κρίσης με μόνιμο και όχι έκτακτο προσωπικό.