Αρκετά δύσκολη ήταν η σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο αναφορικά με τη χωροθέτηση των ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν μπροστά σε αντιδράσεις από αρκετούς βουλευτές των επίμαχων νομών.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παρών έδωσαν οι βουλευτές από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και των Δωδεκανήσων που θα δουν να δημιουργούνται κλειστές δομές. Συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου της Λέσβου, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης της Σάμου, ο Νότης Μηταράκης της Χίου και οι Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα.
Κατά τα άλλα, παρόντες ήταν τα μέλη της γαλάζιας ΚΟ από τους νομούς που θα δημιουργηθούν οι ελεγχόμενες δομές και συγκεκριμένα: οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς και Θανάσης Χειμάρρας, Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός, Άρτας Γιώργος Στύλιος και Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.
Το παρών στη συνάντηση έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε σε ορισμένες φάσεις της και από εντάσεις, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη πίεση από τις τοπικές κοινωνίες. Κάποιοι, επίσης, ανέφεραν εντός της σύσκεψης ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως οι νομοί τους δεν θα σηκώσουν επιπρόσθετο βάρος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι θα τηρηθεί ο κανόνας του 1% (αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της περιφέρειας). Αυτό που δεν είχε προσδιοριστεί, όμως, είναι πώς θα γίνει η κατανομή ανά νομό, με αποτέλεσμα βουλευτές να εξανίστανται για το γεγονός ότι ο δικός τους νομός θα δεχθεί αιτούντες άσυλο, ενώ γειτονικοί σε αυτούς νομούς δεν θα επωμιστούν βάρος.
Βεβαίως, εντός της σύσκεψης υπήρξε διαστρωμάτωση ως προς τις αντιδράσεις: κάποιοι βουλευτές αντέδρασαν εντονότερα, ενώ άλλοι ζήτησαν η μετακίνηση να συνοδευτεί από «αντικίνητρα» τοπικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις από τους πολίτες, αλλά και τους δημάρχους των περιφερειαρχών.
Προκειμένου, πάντως, να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση, αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει χώρα νέος γύρος συσκέψεων, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και περιφερειαρχών και δημάρχων, αλλά και των βουλευτών, ανά περιοχές και όχι όλοι μαζί, όπως σήμερα. Στις συσκέψεις αυτές θα συμμετέχουν σε κάθε περίπτωση οι κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους νομούς της ενδοχώρας, όπου θα μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά τους προσεχείς μήνες φαίνεται πως είναι οριστικές, δεν είναι οριστικά, όμως, τα σημεία εντός των νομών που θα δημιουργηθούν οι νέες δομές.