Το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις
Η κυβέρνηση σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συζητήσεις με τη Γαλλία και τα άλλα project-κλειδιά.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αποκάλυψε την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση -μεταξύ άλλων- και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά πρόκειται για μια αδήριτη προτεραιότητα ως προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι άκρως πιθανό να επιβεβαιωθεί το δόγμα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» και στο πεδίο της άμυνας, με ορόσημο και τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στις 10/9, στην Κορσική. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν για μια συνεννόηση των χωρών της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου, όπου η Γαλλία έχει στρατηγικά συμφέροντα. Εκεί, όμως, δεν αποκλείεται να πέσουν και οι υπογραφές μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που μπορεί να περιλαμβάνει και την προμήθεια αεροσκαφών Rafale, τα οποία έχουν φτάσει στην περιοχή μας τις τελευταίες μέρες. Κάποια βρέθηκαν στην Κύπρο, ενώ μετά το πρόσφατο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μακρόν δύο τέτοια αεροσκάφη στάθμευσαν στη βάση της Σούδας, την οποία μάλιστα επρόκειτο να επισκεφθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προκρίνεται η παραγγελία φρεγατών Belharra, παρά την αναθέρμανση της σχετικής συζήτησης.

Πρακτικά, η κυβέρνηση φέρει να έχει λάβει την απόφαση να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό τα επόμενα χρόνια, το οποίο κάποιοι προσδιορίζουν περί τα 10 δισ. ευρώ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Αυτό, επί της ουσίας, φωτογράφισε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, όταν αναφέρθηκε στην εντολή του πρωθυπουργού. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεννόησης που είναι στα σκαριά, δεν είναι τυχαίο και το σημερινό τηλεφώνημα του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί.

Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας έχει εκπονήσει σχέδιο και την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο χρίζει άμεσης στήριξης, λόγω και της γήρανσης του μονίμου προσωπικού. Το υπουργείο Άμυνας έχει στα σκαριά προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), αρχής γενομένης από τις αρχές του 2021 έως και το 2022. Η εισήγηση στο τραπέζι κάνει λόγο για ικανό αριθμό προσλήψεων, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 5.500 ατόμων ως το 2022, αν και την τελική απόφαση θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αποκλείεται σχετική ανακοίνωση να κάνει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είναι σαφές ότι έχει υπολογιστεί και το δημοσιονομικό κόστος από την ποσοτική ένεση στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειωτέον, για το επόμενο έτος προγραμματίζεται και αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές πάνω από 10%.

Τέλος, άμεση προτεραιότητα είναι και η περαιτέρω αξιοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, της ΕΑΒ, η οποία περνά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την προβληματική επιχείρηση, ενώ το θέμα της ΕΑΒ έχει τεθεί επί τάπητος και στο πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Η αναβάθμιση της ΕΑΒ είναι σημαντικό κομμάτι της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, καθώς συνδέεται αναπόδραστα με την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ άμεσα συνυφασμένο είναι και το project της αναβάθμισης των F-16 που έχει καθυστερήσει λόγω και της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider