Την στρατηγική «εξασφαλισμένη δεύτερη δόση» έχει επιλέξει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Και μπορεί η στρατηγική αυτή να την φέρνει προς ώρας χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αριθμό πολιτών που εμβολιάστηκαν, όμως είναι βέβαιο ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα κάνουν και την πολύτιμη δεύτερη που εξασφαλίζει ανοσία, τονίζουν από πλευράς κυβέρνησης.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού (επιστήμονες) έχει επιλέξει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη για όσους εμβολιάζονται και η δεύτερη δόση, στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που χρειάζονται αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο -σύμφωνα με τους ειδικούς- προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδας μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα και γι’ αυτό, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- απαιτείται αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Χθες Τρίτη, στην Αττική καταγράφηκαν 427 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά από τα 842 πανελλαδικά.
Στο θέμα της διαφορετικής στρατηγικής που ακολουθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ελευθερία» αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Ακης Σκέρτσος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου (Σκαι 100,4) λέγοντας ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουμε να προηγούνται σε εμβολιασμό κάνουν την πρώτη δόση σε περισσότερους, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του εάν θα έρθει η επόμενη. Εμείς επιλέξαμε να βάλουμε πρώτο θέμα την ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπονομεύσει το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων επιχειρώντας πχ να αγοράσει με διμερείς συμφωνίες εμβόλια από εταιρίες.
Καμία δόση χαμένη
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -μετά τον Καναδά- που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων. Έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις μέχρι στιγμής. Το καλό αποτέλεσμα σύμφωνα με τους αρμόδιους, οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών Κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό, ενώ ήδη έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές σύριγγες οι οποίες απαιτούνται για να χρησιμοποιείται η 6η δόση υπάρχει στην χώρα μας επάρκεια. Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η 6η δοση χρησιμοποιείται από όλα τα φιαλίδια σε όλο το Σύστημα Υγείας.
Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο εμβολιασμός προχωράει πολύ αργά η κυβέρνηση απαντά ότι χθες έγιναν 18.406 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου 195.783. «Ο στόχος που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου θα υπερκαλυφθεί ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η Ελλάδα είναι απολύτως εξαρτημένη από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. και ασκείται μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή