Η λειτουργική υποστήριξη στη μικροεπιχειρηματικότητα των νησιών αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».
Αναφερόμενος ειδικά στο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι αυτό θα υλοποιηθεί σε διαδοχικούς κύκλους σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ανατέθηκε σχετική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Διεξήχθη για πρώτη φορά έρευνα σε νησιωτικές επιχειρήσεις, το οποίο ανέδειξε ότι η λειτουργική υποστήριξη στη μικροεπιχειρηματικότητα των νησιών αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, ενώ παράλληλα το χρηματοδοτικό κενό ανά επιχείρηση είναι μικρότερο των 100.000 ευρώ» τόνισε ο υπουργός. «Επομένως μιλάμε για μικροεπενδύσεις και λειτουργικά έξοδα, σε ορίζοντα λίγων ετών.
Ο υπουργός επισήμανε ότι στο πλαίσιο έμπρακτης στήριξης στην νησιωτικότητα με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται ακόμα: Ταμείο «θαλάσσιας» οικονομίας και «γαλάζιας οικονομίας». Πρόκειται για το Ταμείο Χαρτοφυλακίου που θα συσταθεί σε συνεργασία του Υπουργείου με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα εστιάζει στην χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε επιθυμούν να στρέψουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλακιωτάκης «δίνουμε έμφαση στους τομείς της ναυτιλιακής τεχνολογίας, του ναυτιλιακού ή και ναυπηγικού εξοπλισμού, ανάπτυξης εφαρμογών και χρήση τεχνολογίας. Δημιουργούμε ένα ελληνικό Blue Investment Fund κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών ταμείων».
Επίσης θα υπάρχει ετήσια έκθεση αξιολόγησης πολιτικών στο νησιωτικό χώρο, Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας, ειδικό πρόγραμμα θεσμικής ενδυνάμωσης φορέων της θαλάσσιας οικονομίας, και πλατφόρμα ενιαίας παρακολούθησης και τεκμηρίωσης στους τομείς της εθνικής στρατηγικής. «Η δημόσια διοίκηση οφείλει να έχει ανοιχτά και προσβάσιμα δεδομένα για να μπορέσει να στηρίξει τη δικτύωση και τη διαχείριση σύνθετων πληροφοριών» τόνισε.
Πρόγραμμα «Νέαρχος» - Άγονες γραμμές
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Νέαρχος» ο Γιάννης Πλακιωτάκης επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.» Ήδη επεξεργαζόμαστε τη σχετική ΚΥΑ και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη, έτσι ώστε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» σημείωσε. «Στόχος είναι επίσης να πολλαπλασιάσουμε τους πόρους που ετησίως διαθέτει το Υπουργείο για την κάλυψη κρίσιμων έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων. Κάθε χρόνο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαχειρίζεται το αστρονομικό ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις. Στόχος είναι, να καλύψουμε υπαρκτές και περιβαλλοντικά συνεπείς παρεμβάσεις με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την επάρκεια των υποδομών, αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, υποδομών αφαλάτωσης και δικτύων διανομής ύδατος, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά, τα απομακρυσμένα και άνυδρα νησιά, τα έργα διαχείρισης και ενέργειας και, πολυετής συμβάσεις δημόσιας περιουσίας, δηλαδή άγονες γραμμές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον πιο κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας ανάπτυξης των νησιών που έχει να κάνει με την επαρκή και ασφαλή διασύνδεση. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία στενή και με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και το ΣΕΕΝ προχωράμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου άγονων γραμμών και ενισχύουμε εμπράκτως την εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου».