Εύφλεκτο πεδίο αντιπαράθεσης το ειδικό σώμα που θα περιφρουρεί την ασφάλεια στα πανεπιστήμια αλλά και το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο για τις συναθροίσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται αποφασισμένη για μετωπική. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με εκπροσώπους από την πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως και της δημιουργίας ειδικού «σώματος ασφαλείας» για τα πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι όσοι αντιδρούν «συμπαρατάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά και της Δημοκρατίας».
Ενώ για τις συναθροίσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει αλλεργία στην κοινωνική διαμαρτυρία», και προκαλεί «ένταση» φέροντας το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή όμως, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε χθες, ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα, η νεολαία, οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους (σήμερα) Πέμπτη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, θα υπερασπιστούν την Παιδεία και την Υγεία απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια δημοκρατικής εκτροπής».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας «η οποία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 1.080 υπογραφές ακαδημαϊκών». Σε ότι αφορά την ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν έχει το προνόμιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία και στη παραβατικότητα που πρωτίστως εμποδίζει τη διακίνηση των ιδεών και την αγώνων», ενώ τόνισε ότι «οι ένοπλοι αστυνομικοί μέσα στις σχολές και μάλιστα ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί, όχι μόνο δεν θα λύσουν προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα».
Σε ότι αφορά το θέμα των συναθροίσεων και ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «είναι θέμα Δημοκρατίας και συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνειδητά η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα με πρόσχημα την πανδημία. Προφανώς έχει να κάνει με τις αναμενόμενα κινητοποιήσεις των φοιτητών» κατέληξε. «Η κυβέρνηση έχει δυσανεξία στη κοινωνική διαμαρτυρία και επιθυμεί μια κοινωνία σε διαρκή ύπνωση και καραντίνα. Αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την πανδημία, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναβάλλει την ψήφιση του νόμου για τη περίοδο που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα. «Φέρνοντας το νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση που προκαλεί την ένταση. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία επετειακή εκδήλωση όπως τη 17η Νοέμβρη, αλλά με τη σπουδή τους να περάσουν έναν νόμο με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι, σώνει και καλά μέσα σε συνθήκες πανδημίας».
Από πλευράς κυβέρνησης απαντούν ότι, τόσο η προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όσο και η υπερβολική όχληση της ζωής της πόλης από μικρό αριθμό διαδηλωτών ήταν από τις βασικές προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη ανέλαβαν την ευθύνη για την τάχιστη προετοιμασία και υλοποίηση μέτρων για την προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται στην κατεύθυνση τριών αξόνων: α) ίδρυση σώματος Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, β) αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και γ) αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό το οποίο θα υπάγεται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και θα συνεργάζεται με τις Πρυτανικές Αρχές του εκάστοτε Ιδρύματος που θα αναπτυχθούν.
Το νέο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις δημόσιες συναθροίσεις έχει την καινοτομία που αφορά στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των μερών μιας συνάθροισης, δηλαδή αστυνομίας, διαδηλωτών, μη διαδηλωτών, Μ.Μ.Ε.. «Για να γίνει αυτό εφικτό η Αστυνομία θέτει δημόσια κανόνες της δικής της λειτουργίας, αυτοδεσμεύεται και προτείνει σειρά διευθετήσεων σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Πυρά σε Αγγ. Συρίγο
Στο επίκεντρο της έντονης κόντρας γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία βρέθηκε ο πανεπιστημιακός, και πρόσφατα υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος έχει καταγγείλει και έχει υποστεί ο ίδιος βία και επιθέσεις ως καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο όπου διδάσκει. Οι αναφορές του υφυπουργού για την ύπαρξη και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1969, αστυνομίας σε πανεπιστήμιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της Κουμουνδούρου που τον κατήγγειλε ως «χουντικό».
Μάλιστα η ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε το εξής: Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών. Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών».