Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις όπως το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιτάχυνση του εμβολιασμού με την λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 Φεβρουαρίου και τακτική «ακορντεόν» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λιανεμπορίου είναι τα ‘όπλα’ της κυβέρνησης στην μάχη με τον κορονοϊό και υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Σε πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση μεταφέρεται στην Βουλή όπου εισάγεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στην παιδεία όπως α αλλαγή εισαγωγής και ο αριθμός φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το θέμα δημιουργίας «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Την κοινοβουλευτική μάχη θα δώσουν από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Παιδείας (που ‘θυσιάστηκε’ από τον υπουργικό θώκο προς χάριν του τότε κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και των πιέσεων της Εκκλησίας) Νίκος Φίλης. Ενώ από πλευράς πλειοψηφίας η κ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.
« Η πρόταση της κυβέρνησης εμπεριέχει μία εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες. Προωθεί ώριμες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια και αποτελούν αίτημα της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, των φοιτητών, των μαθητών, των γονιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτή η ευρεία αποδοχή καταγράφεται και στις έρευνες της κοινής γνώμης» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και παρουσιάζουν τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της MARC που δημοσιεύθηκε («Πρώτο Θέμα»). Σύμφωνα με αυτή υπέρ της φύλαξης από πανεπιστημιακή αστυνομία τάσσεται το 60,5% ενώ κατά το 37,4%. Από πλευράς κυβέρνησης τονίζουν ότι ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής του μέτρου είναι πως υπέρ τάσσεται το 38,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ θετική γνώμη εκφράζει το 63,8%.
Για την ελεγχόμενη είσοδο υπέρ τάσσεται το 75,1%, περιλαμβανομένων έξι στους δέκα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και οχτώ στους δέκα του ΚΙΝΑΛ. Ενώ όσον αφορά τη βάση εισαγωγής, συμφωνεί το 63,1%, στο οποίο περιλαμβάνονται πλειοψηφίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Ακορντεόν στο λιανεμπόριο
Κι ενώ η αντιπολίτευση ακονίζει τα μαχαίρια της για Πανεπιστήμια, αστυνόμευση, και αριθμό φοιτητών , η κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη στο πεδίο του εμβολιασμού, αναχαίτισης των μεταλλάξεων και της προσπάθειας στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας με τα καταστήματα να ‘ανοίγουν’ , να ‘κλείνουν’ ή να λειτουργούν με ειδικό καθεστώς (click away, click inside κλπ)
Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη υπογραμμίζει ότι είναι σε εγρήγορση, δρα προληπτικά, λαμβάνει διαρκώς τα δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής και παίρνει αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Με αυτές τις λέξεις προϊδεάζει για συνέχεια της τακτικής «ακορντεόν» σε ότι αφορά βασικές λειτουργίες της οικονομίας.
Ρυθμός εμβολιασμού
Την ίδια στιγμή ελπίζει ότι η ροή του εμβολιασμού που αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι ποσότητες των διαθέσιμων εμβολίων θα ‘αναχαιτίσει’ την επέλαση του κορονοϊού. «Ο μηχανισμός στην Ελλάδα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους εμβολιαστικούς ρυθμούς, από τη στιγμή που οι παραλαβές εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες» τονίζουν με κάθε ευκαιρία από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη τόσο από το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται καθημερινά, όσο και από το γεγονός ότι ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο υπερκαλύφθηκε, αφού έγιναν 270.000 εμβολιασμοί. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 290.000 δόσεις και η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 2,75% του πληθυσμού.
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας το σύνολο στα 700, ενώ το προσωπικό που απασχολείται στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ενισχυθεί κατά περισσότερα από 1.000 άτομα -πέραν των 7.000 προσλήψεων που έγιναν το 2020 για ανάγκες του ΕΣΥ. Η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 500 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 1.415.000 δόσεις από την Pfizer και 240.000 από την Moderna. Από την AstraZeneca αναμένονται πλέον 410.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και περίπου 540.000 τον Μάρτιο.